jméno Bratislava
Text dotazu
Chcel by som sa dozvediet' odkedy hlavné mesto SR sa vola Bratislava. Počul som že až do konca 19. storočia aj tamojsi Slováci pomenovali svoje mesto Prešpurk, ktorý sa da odvodit' z neméckeho nazvu Pressburg. Vel'mi pekne d'akujem.
Odpověď
Ottuv slovnik naucny nove doby : Dodatky k velikemu Ottovu slovniku naucnemu. Dil prvy, svazek druhy -- V Praze : J. Otto, 1931 uvadi:
Uredni nazev mesta Bratislava, zavedeny vynosem ministerstva pro Slovensko ze 4. 10. 1919, navazal na stare jmeno, ktere slov. vlastenci davali Prespurku v 30. a 40. letech 19. stol. O puvod jmena byla dlouha ved. diskuse, ktera vsak neprinesla mnoho jasna; V. Chaloupecky (ve spise K nejstarsim dejinam Bratislavy 1922) soudi, ze jmeno je z 11. stol. po Bretislavu I. a ze nemecky Pressburg je jeho zkomolenina. Podobne soudi i Weingart. Proti nim madarsky slavista Melich (1924) pripousti, ze zaklad puvodniho jmena Preslawesburg je slov., ale dalo pry je zrejme nemecke obyvatelstvo. Holtzmann soudi, ze nutno vychazeti z puv. nazvu Breclav, coz by souviselo s rozvojem rise velkomoravske. Uplne jistoty se asi nedojde nikdy pro nedostatek spolehlivych dokladu ze stare doby.
Jmeno Bratislava ma puvod zrejme v dobe Velke Moravy, slovenske dejiny (Slovensko. Dejiny, Bratislava 1971, s. 192) uvadi, ze v teto dobe je v salzburskych analech dolozena podoba Brezalauspurc, coz naznacuje, ze tehdejsi hradiste patrilo knizeti Braslavovi.
Novejsi prace se na rozdil od starsiho Ottova slovniku k teto problematice podrobneji nevyslovuji, a ani v nam dostupnych slovenskych pramenech jsme nenasli vice.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2008 09:17
Ivan Štípala píše:
Neděle 15.03.2015 00:50
Ottuv slovník obsahuje staré nedostatočné informácie. Najstaršie podobz názvu - na začiatku 9. storočia Wratissslauburgium, potom do zač. 10. stor. Braslav a Brezalaupurc (od mena Preslav). Výsledky najnovích výskumov najdete na Wijipedii webova stránka
http://sk.wikipedia.org/wik[…]BDch_n%C3%A1zvov_Bratislavy
PSK - admin píše:
Pondělí 16.03.2015 09:10
Děkujeme za upřesnění
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu