jméno Barbora
Text dotazu
Dobrý den. Zajímá mne historie a vznik jména BARBORA,také jeho původ.
Odpověď
Jméno Barbora je odvozeno od ženského rodu řeckého slova barbaros "cizinec". Doslova toto jméno znamená "brbla, brepta" - člověk, kterému nerozumíme.
Slavnou nositelkou tohoto jména byla svatá Barbora, ta zemřela mučednickou smrtí v roce 237. Tehdy vládl římskému impériu císař Maximinus Thrax, který vydal nařízení, aby byli usmrceni všichni představení křesťanských obcí. Ale působnost této směrnice se příliš horliví římští správci ve východních provinciích rozšířili na všechny křesťany. Proto bylo možné odsoudit i Barboru, dceru kupce Dioskura v bithýnském městě Nikomédii (na severozápadě Malé Asie).
Za křesťanské přesvědčení trýznil dívku nejdříve otec, pak ji vydal řémskému prokurátorovi Marcianovi, který ji podrobil hrozným mukám, umírající ji vláčeli nahou na popraviště, kde jí vlastní otec sťal hlavu. Přihlížející dav propadl hrůze a zděšení, Barbořina muka a způsob popravy veřejně odsuzovali i odpůrci křesťanů.
Barbora byla zapsána do Martyrologia, původního seznamu křesťanských mučedníků, avšak autor zápisu patrně neznal její původní jméno, a zapsal ji proto jako "barbarku", dívku z Nikomédie, která nebyla římskou občankou.
Barbora je patronkou horníků, dělostřelců, kovářů, tesařů, zedníků, pokrývačů a šťastné smrti. Barbora má svátek 4. prosince, kdy se podle lidové tradice řežou třešnové větvičky - barborky, které pak na Vánoce rozkvetou.
Informace čerpány z:
BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd. Praha: Regia, 2003. 734 str. ISBN 80-86367-35-5.
KOPEČNÝ, František. Průvodce našimi jmény. 2. vyd. Praha: Academia, 1991. 259 str. ISBN 80-200-0016-X.
BAUEROVÁ, Anna. Tisíc jmen v kalendáři. 1. vyd. Praha: Šulc a spol., 1992. 231 str. ISBN 80-901204-3-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 10:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu