-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
dalo by se něco zjistit o uvedeném Jiříkovi Zlý kněz z Velikého Lipna (0322) - signatářem "Přátelského snešení stavův českých" ?
Děkuji
Dobrý den,
Jiříka Zlého kněze z Velikého Lipna jsme nalezli zmíněného pouze ve studii Petra Vorla s názvem „Přátelské snešení stavův českých“ z března 1547 a jeho signatáři, která je Vám asi také známá:
VOREL, Petr. Stavovský odboj roku 1547: první krize habsburské monarchie : sborník příspěvků z vědecké konference konané v Pardubicích 29.-30.9.1997. Pardubice: Východočeské muzeum, 1999, s. 118. ISBN 80-86046-34-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:1ec0e521-5b1f-11e5-9a33-5ef3fc9ae867.
Podrobnější informace k této osobnosti se nám bohužel najít nepodařilo. Domníváme se, že byste mohl být úspěšnější v archivních zdrojích. Veliké Lipno, resp. Lipno, spadalo pod soudní okres Postoloprty, nyní okres Louny. Archiv obce je datován až od r. 1851, ale ve Státním okresním archivu Louny jsou uloženy další zajímavé dokumenty (https://www.soalitomerice.cz/archivni-fondy-a-sbirky-knihovna-soka-louny/), možná by Vám mohli kolegové pomoci více – https://www.soalitomerice.cz/soka-louny/.
Další použité zdroje:
Rozpravy Československé akademie věd - řada společenských věd. Praha: Academia, 1964, 74(7), s. 23. ISSN 0069-2298. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:5f275ae1-6479-4b70-bc82-c2cd65a3e449
BURDOVÁ, Pavla. Rejstříky k deskám zemským, Díl 1., sv. 1: Obnovené vklady po požáru desek 1541. Praha: St. ústř. archiv, 1977, s. 127. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:3c35c360-f487-490a-827d-ae586044fd12
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
23.05.2023 08:17