Jiří Pištora, Země přibližných
Text dotazu
Dobrý den,
pracuji na seminární práci: Jiří Pištora-Země přibližných. Chtěla bych Vás tímto poprosit, zda-li byste mi mohli pomoci se sekundární literaturou na tuto sbírku? (odkazy,reference)? Život autora jsem našla ve slovnících apod.,o sbírce bohužel nemohu nic sehnat.
Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
bohužel k básnické sbírce Země přibližných Jiřího Pištory mnoho pramenů není. Níže Vám udíme přehled recenzí vyhledaných v bibliografických databázích Ústavu pro českou literaturu AV ČR (http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze). Bohužel nedokážeme odhadnout, jak dalece se autoři jednotlivých recenzí tímto dílem zabývají, ale každopádně Vám doporučujeme do uvedených periodik nahlédnout.
BRABEC, Jiří. Kritický metr na metr knih. In: Orientace. - Roč. 1, č. 2, s. 57-61. - 1966 [Recenze.]
-> Slunce zapadá do hlíny [básnická sbírka] / Miloslav Bureš # Potopa -
-> Hlad [básnická sbírka] / František Halas # Žlučové kameje [básnická
-> sbírka] / Václav Lacina # Havraní stříbro [básnická sbírka] /
-> Jaroslav Mazáč # Země přibližných [básnická sbírka] / Jiří Pištora #
-> Výjevy [básnická sbírka] / Josef Rybák # Utkvělé černé ikony
-> [básnická sbírka] / Jan Zábrana # Ani popel [básnická sbírka] / Zdena
-> Zábranská # Setkání v Jugoslávii [próza] / Alena Bernášková # Věční
-> milenci [román] / Bohuslav Březovský # Kvapík pro lipicány [kniha
-> povídek] / Stanislav Bubeníček # Nebyly to moje děti [kniha povídek]
-> / Jana Černá # Kamenín [kronika] / Karel Dobeš # Inzerát na dům, ve
-> kterém už nechci bydlet [kniha povídek] / Bohumil Hrabal # Portréty
-> [kniha povídek] / Bořivoj Kopic # Hodinky s vodotryskem [kniha
-> povídek] / Alexandr Kliment # Kde jsi chodil, Satane? [kniha povídek]
-> / František Nepil # Srdce plné krve [kniha povídek] / Miroslav Stoniš
-> # Sto povídek aneb nesplněný plán [kniha povídek] / Jiří Suchý #
-> Martina [kniha povídek] / Zdeněk Šumas # Děti těch mrtvých [soubor
-> povídek] / Zdeněk Tax # Vedoucí místo [kniha povídek] / Stanislav
-> Vácha # Náledí [román] / Čestmír Vejdělek # Kosti [kniha povídek] /
-> Ivan Vyskočil
RAFAJ, Oldřich. Životy české poezie. In: Červený květ. - Roč. 11, č. 9 (září), s. 287. - 1966 [Recenze sbírek.]
-> Progresivní nepohoda [sbírka básní] / Emil Juliš # Utkvělé černé
-> ikony [sbírka básní] / Jan Zábrana # Minulé příští [sbírka básní] /
-> Jiří Šerých # Hřích ublížit [sbírka básní] / Oldřich Wenzl # Země
-> přibližných [sbírka básní] / Jiří Pištora # Žalmy [sbírka básní] /
-> Josef Peterka # Obrys bolesti [sbírka básní] / Ladislav Dvořák # Tři
-> ze dvou [sbírka básní] / Rudolf Matys
ŠIMŮNEK, Jaroslav. Knihy ortelné. In: Mladá fronta. - Roč. 22, č. 305 (5. 11.), s. 2. - 1966 Recenze sbírek.]
-> Země přibližných [sbírka básní] / Jiří Pištora # 27 [sbírka básní] /
-> Petr Chvojka # Svatební peří [sbírka básní] / Miloš Vodička #
-> Netrpělivost [sbírka básní] / Antonín Brousek
VACÍK, Miloš. Dva z nejmladší generace. In: Rudé právo. - Roč. 46, č. 172 (24. 6.), s. 2. - 1966 Recenze; též recenze J. P. Země přibližných.]
-> Netrpělivost [sbírka básní] / Antonín Brousek # Země přibližných
-> [sbírka básní] / Jiří Pištora
JELÍNEK, Antonín. Přibližnost. In: Literární noviny. - Roč. 15, č. 24 (11. 6.), s. 4. - 1966 [Recenze.]
-> Země přibližných [sbírka básní] / Jiří Pištora
MILOTA, Karel. U hranic staré a nové poezie. In: Plamen. - Roč. 8, č. 5 (květen), s. 145-149. - 1966 [Recenze.]
-> Země přibližných [sbírka básní] / Jiří Pištora # Netrpělivost [sbírka
-> básní] / Antonín Brousek
TREFULKA, Jan. Věčné problémy třicátníků. In: Host do domu. - Roč. 13 , č. 6 (červen), s. 47-48. - 1966  [Recenze.]
-> Země přibližných [sbírka básní] / Jiří Pištora # Utkvělé černé ikony
-> [sbírka básní] / Jan Zábrana
Langerová, Marie. Tichounké bílé malé hrůzy. Literární noviny, 1994, 5(28), s. 7. ISSN 1210-0021. Dostupné také z: http://archiv.ucl.cas.cz/?path=LitNIII/5.1994/28.
Stručné informace (cca 1 odstavec) ke sbírce Země přibližných
Dále jsme procházeli přímo básnickou sbírku Země přibližných, ovšem nejsou zde žádné doslovy, které by Vám pomohly více analyzovat dílo.
* Pištora, Jiří. Země přibližných. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1965. 77, [4] s. Cesty; sv. 76.
* Pištora, Jiří. Básně a brundibásně: [soubor básnického díla]. Vyd. (v tomto souboru) 1. Brno: Host, 2011. 358 s. Edice poesie Host. Velká řada; 8. ISBN 978-80-7294-514-6.
Pozn.:  stručně zmíněna i sbírka  Země přibližných
Pro dohledání článků jsme také využili článkovou databázi ANL - články v českých novinách, časopisech, sbornících (články od r. 1991, dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F), ovšem zde jsme žádný záznam nenašli. Pro registraci starších článků sloužili dva klasické tištěné zdroje - Retrospektivní článková bibliografie 1945-1952 (kartotéka) a Články v českých časopisech 1953 - 1990 (tištěná bibliografie). Pokud byste měla zájem, můžete vyhledávat také v těchto zdrojích - pokud jste čte čtenářkou NK ČR, oba Vám jsou přístupné v Referenčním centu NK ČR (kartotéka přinesena na vyžádání většinou do druhého dne), více informací viz http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/refc.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2013 13:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu