Jiřetín pod Jedlovou
Text dotazu
Zdravím mohu mít jeden dotaz, existuje kronika města Jiřetín pod Jedlovou, tehdy je jmenovalo Sankt Georgenthal někdy z počátku minulého století, tak kolem roku 1910. Já nějak vím, že by měla existovat měl jsem ji před dvaceti lety půjčenou. Ale nevím přesný název, jen že by v názvu měla mít Georgenthal, podle mě by se jmenovat měla Chronik von Sankt Georgenthal. Měli vyjít tiskem, mít cca 200 stran a být populárně napsaná. Dále bych prosil ještě o jednu věc, zde je k dispozici literatura z okolí tohoto městečka z dob Rakouska-Uherska a jeho okolí, tj. především hradu Tolštejna a Lužických hor. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Kroniku, kterou uvádíte, se nám nepodařilo zjistit v žádném bibliografickém pramenu, který máme k dispozici.
Nicméně: kniha Jana Smetany: Jiřetín pod Jedlovou (Obec Jiřetín pod Jedlovou, 1998) uvádí rozsáhlý soupis pramenů. Vydání kroniky tu uvedeno není, ale mezi archivními prameny (s. 197) je uvedena Městská kronika, "Chronik der Stadt Skt. Georgenthal") - což patrně bude rukopis. Pokud existuje nějaká edice, vyšla patrně v nízkém nákladu a snad by o ní věděli v děčínském archivu (http://www.soalitomerice.cz/sokadc.htm) nebo na obecním úřadě v Jiřetíně.
V této knize je uvedeno také více publikací o Tolštejnu a Lužických horách.
Možná by pro vás bylo nejlepší si knihu pořídit (kontakt na obec Jiřetín pod Jedlovou, která ji vydala: http://www.jiretin.cz/cz/index.htm), popřípadě vám můžeme zaslat kopii bibliografie (objednejte na adrese reference@nkp.cz), nebo namátkou, nikoli v úplnosti, vypsat pár titulů.
Zmíněný pramen:
Jiřetín pod Jedlovou : 450 let města v Lužických horách / Jan Smetana ; [fotografie Jiří Stejskal, Josef Zoser; kresby Miroslav Plekanec]. -- Vyd. 1.. -- Jiřetín pod Jedlovou : Obec Jiřetín pod Jedlovou, 1998. -- 223 s. : il. (některé barev.) ; 21 cm
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2007 13:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu