Jílové u Prahy, 2. světová válka
Text dotazu
Dobrý den, hledám jakékoliv informace o dění v Jílovém u Prahy, kde byla totálně nasazena naše babička, přežila, nikdy o tom nemluvila, ale zůstala ji památka na celý život a to syn. Měl to být německý voják,který pocházel z Rumunska a otcovstí přiznal u našeho soudu. Ovšem potom díky politické situaci musel náhle uprchnout a my hledáme jakékoliv informace, třeba i fotografie,protože se tam určitě museli pohybovat, jako mladí lidé. Poraďte, kde hledat, známe jména a data narození. Děkuji za jakoukoliv zprávu.
Odpověď
Dobrý den, doporučovali bychom Vám obrátit se především na Státní ústřední archiv http://www.nacr.cz/, oddělení státní správy z let 1918-1945 (3. oddělení), které spravuje archivní fondy z období Československé republiky a protektorátu Čechy a Morava, včetně fondů německých okupačních úřadů.
V roce 1990 vznikla organizace Svaz nuceně nasazených, která svoji činnost ukončila v roce 2004 a její archiv je součástí Národního archivu.
V některých aktivitách svazu pokračuje Česká rada pro oběti nacismu http://www.crpon.cz/.
Z fondu Národní knihovny http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze, báze NKC, je možné vypůjčit si např. publikaci "Museli pracovat  pro Říši, Praha : Státní ústřední archiv, 2004", která obsahuje bibliografii a bibliografické odkazy. Dále doporučujeme Regionální muzeum,knihovnu a Městský úřad v Jílovém http://www.jilove.cz/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.04.2009 15:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu