jídlo kucerol, které se dalo koupit za první světové války na maďarsko-rumunsko-ukrajinském pomezí.
Text dotazu
Dobrý den
Narazili jsme se žáky při čtení deníků vojáků 1. světové války na slovo kucerol. Konkrétně jde o zápis Františka Záruby z vánoc 1914. Zde posílám výňatek:
24/12 Štědrý den? Mašírujem odtud 16 km do Takczany, zde udělali jsme si stromeček. Jak to jsou smutné svátky. Večeře naše je dnes bohatá. Nechali jsme si uvařit hrnec bramborů a koupili dohromady u žida kousek ,,kucerolu“. na to pak čaj. Humor nám všem moc váznul,
takže jsme brzo ulehli. Ale nespal žádný. Každý se slzami v očích vzpomínal na doma, na svoje drahé, každý byl ve vzpomínkách doma.
https://vets.estranky.cz/cl[…]-valky--roku-1914-1915.html
Odpověď
Dobrý den,
během přepisu deníku pravděpodobně došlo k menší chybě. Míněn byl Kunerol, rostlinný tuk, vyráběný firmou Kunerowerke  v Atzgersdorfu u Vídně a filiálkami. Užití margarínu namísto másla či jiného živočišného tuku je vzhledem k válečnému stavu značně (často výlučně) dostupnější, než např. máslo. O firmě a produktu se krátce zmiňuje např. Věstník Muzea cenných papírů (http://www.das-mcp.cz/muzeum/files/vestniky/ve1109.pdf) či dobová literatura (např. rukověť o tukozpracujícím průmyslu https://books.google.cz/books?id=MVfKBgAAQBAJ&pg). Poučený vhled na problematiku vnáší též diplomová práce Mgr. Petra Bjačka "Stravování rakousko-uherské armády za první světové války pohledem vojáků z českých zemí".
Použité zdroje
http://www.das-mcp.cz/muzeum/files/vestniky/ve1109.pdf
https://books.google.cz/books?id=MVfKBgAAQBAJ&pg
https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/93032
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
18.09.2019 15:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu