Jezuité
Text dotazu
Mohu se dozvědět něco o věda, technice a alchymii u jezuitů.
Odpověď
Dobrý den, jezuité byli mimo jiné také vynikajícími astronomy, matematiky (zejména v oblasti geometrie), fyziky, geografy, etnografy atd., členy řádu byla i celá řada neobyčejně nadaných vynálezců.
O vědeckém působení Jezuitů se můžete dočíst zejména v následujících
publikacích:
1) FÜLÖP-MILLER, René. Moc a tajemství Jezuitů: kulturní a duchovní dějiny. Praha: Rybka Publishers, 2006. 654 s. ISBN 80-86182-98-3.
2) WRIGHT, Jonathan. Jezuité: misie, mýty a dějiny. Praha: BB/art, 2006. 335 s. ISBN 80-7341-780-4.
3) ŠÍMA, Zdislav. Astronomie a Klementinum. Praha: Národní knihovna ČR, 2006. 177 s. ISBN 80-7050-484-6.
4) MAČÁK, Karel; SCHUPPENER, Georg. Matematika v Jezuitském Klementinu v letech 1600-1740. Praha: Prometheus, 2001. 193 s. ISBN 80-7196-229-5.
5) MIKULÁŠEK, František. Jezuité kdysi a dnes. Praha : Societas, [1994]. 57 s.
6) ČORNEJOVÁ, Ivana. Tovaryšstvo Ježíšovo: Jezuité v Čechách. Praha: Nakladatelství Hart, 2002. 264 s. ISBN 80-86529-30-4.
7) SIEBER, Dominik. Jesuitische Missionierung, priesterliche Liebe, sakramentale Magie : Volkskulturen in Luzern 1563-1614. Basel : Schwabe, c2005. 298 s. ISBN 3-7965-2087-1.
Stručné informace je možné nalézt také na inernetu, např.:
http://www.odbornecasopisy.cz/index.php?id_document=37075
http://www.nkp.cz/bp/bp2002_1/12.htm
http://www.odbornecasopisy.cz/index.php?id_document=37170 .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.10.2008 14:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu