-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli na našem území mohli někdy existovat jednorožci. Jsou vyobrazeni v nějakých kronikách?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Na dotaz o existenci jednorožce již bylo zodpovězeno v nedávné době.
V českých kronikách není vyobrazen žádný. Jsou zde pouze motivy z národní historie. Do originálů jiných kronik nemáme přístup, avšak můžeme Vám dát příklad za všechny, který je známý -jednorožec je zobrazen v Aberdeenském bestiáriu, které bylo sepsáno kolem roku 1200.
Zmínky o jednorožcích jsou tudíž vyjádřeny ve všech středověkých bestiářích.
V umění je vyjádřen na obrazu Domenichina Panna s jednorožcem, nebo na obrazu od Raffaella - Dáma s jednorožcem.
Odkazy a Literatura:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jednoro%C5%BEec
HÁJEK Z LIBOČAN, Václav a FLAJŠHANS, Václav, ed. Václava Hájka z Libočan Kronika česká. I, Úvod, R. 644-904, Doba pohanská. V Praze: Nákladem České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1918. lxii, 368 s. Staročeská knihovna; č. 2.
HÁJEK Z LIBOČAN, Václav a FLAJŠHANS, Václav, ed. Václava Hájka z Libočan Kronika česká. II, Zánik pohanství, r. 905-1100. V Praze: Nákladem České akademie věd a umění, 1923. 482 s. Staročeská knihovna; č. 3.
HÁJEK Z LIBOČAN, Václav. Václava Hájka z Libočan Kronika česká. III., Čechy vévodské, r. 1101-1253. V Praze: Česká akademie věd a umění, 1929. 458 s. Staročeská knihovna; č. 4.
HÁJEK Z LIBOČAN, Václav. Václava Hájka z Libočan Kronika česká. IV, Čechy královské r. 1254-1347. V Praze: Česká akademie věd a umění, 1933. 410 s. Staročeská knihovna; Č. V. Spisy musejní; Čís. CLXXVIII.
HLAVINKA, Alois. Kronyka českomoravská: dějiny našeho národa pro náš lid. V Brně: A. Hlavinka, 1890. 402 s.
KOSMAS. Kosmova kronika česká. Překlad Marie Bláhová a Karel Hrdina. 6. vyd., (ve Svobodě 2. vyd.). Praha: Svoboda, 1975. 261, [3] s., [5] s. příl.
Kroniky doby Karla IV. Vyd. 1. Praha: Svoboda, 1987. 647 s. Členská knižnice.
MOUREK, Václav Emanuel, ed. Kronika Dalimilova: podle rukopisu Cambridgeského. 2. vyd. V Praze: Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1910. xii, 176 s.
VINCENTIUS PRAGENSIS a MORAVOVÁ, Magdalena, ed. Milevský letopis: zápisky Vincencia, Jarlocha a Ansberta. Překlad Anna Kernbach. Vyd. v tomto překladu 1. Praha: Argo, 2013. 290 s. Memoria medii aevi; sv. 18. ISBN 978-80-257-0885-9.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
12.10.2016 13:28