Je chytrý jako Bonelova(y) opice
Text dotazu
Vážení, poprvé jsem se setkala s touto frází, hledala vysvětlení, ale původ se nedověděla. Nemáte něco ve svých zdrojích, proč právě opice Bonelova(y)?. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale bohužel se nám nepodařilo najít toto spojení v žádných nám dostupných zdrojích. Domníváme se, že spojení by mohlo vzniknout tak, že pan „Bonel“ byl nějaký vědec, který prováděl zřejmě pokusy týkající se inteligence s opicemi. Ale spojení, které uvádíte jsme nikdy neslyšely. Pokud se užívá, bude to zřejmě velmi výjimečně.
Se svým dotazem se také můžete zkusit obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna, kde by Vám snad mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Projité zdroje:
* KUŤÁKOVÁ, E.; MAREK, V.; ZACHOVÁ, J. Moudrost věků : Lexikon latinských výroků, přísloví a rčení. Praha : Svoboda, 1994. ISBN 80-205-0401-X.
* POKORNÝ, J. Zakopaný pes : aneb o tom jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví. 1. vyd. Praha : Albatros, 1976.
* KOVÁŘOVÁ, S. Proč se říká? 1. vyd. Olomouc : Alda, 1994. ISBN 80-85600-31-5.
* KOVÁŘOVÁ, S. Proč se říká?2. (díl.) 1. vyd. Olomouc : Alda, 1996. ISBN 80-8600-30-7.
* http://www.google.cz
* http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* http://aleph.nkp.cz/cze/skc
* ČERMÁK, František [et al.]. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Přirovnání. 1. vyd. Praha : Academia, 1983.
* ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. 4.vyd. v nakl. Academia 2. Praha : Academia, 2000. ISBN 80-200-0824-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2013 10:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu