Jazyky
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se prosím vás zeptat, jaká je příčina, že se na světě mluví tolika jazyky. A jaký by mohl být univerzální mezinárodní jazyk.
Moc vám děkuji
Odpověď
Dobrý den,
"Jazyky byly dorozumívacím prostředkem lidských společenství po stovky tisíc let. Typická jazyková komunita v průběhu té doby nutně musela projít změnami. Předpokládá se, že před nástupem usedlého zemědělství se lidé sdružovali do malých skupin stejně jako lovci-sběrači dnes. Každá z těchto skupin hovořila nějakým jazykem, jímž staří předávali znalosti a příběhy mladším. Hustota osídlení byla mnohem nižší než dnes. Historická lingvistika vychází z předpokladů, že se příbuzné jazyky začaly vyvíjet odlišně poté, co se mezi spřízněnými skupinami přerušily kontakty, a tak předpokládáme, že v tomto raném období každá soběstačná komunita čítající nanejvýš několik tisíc lidí hovořila vlastním jazykem. "
(OSTLER, Nicholas. Říše slova : jazykové dějiny světa. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : BB/art, 2007. s. 31 - 32.)
V době největší jazykové rozmanitosti existovalo na světě kolem 10 000 - 15 000 jazyků. Ke změně došlo s usedlým způsobem života, který nutil usedlé obyvatelstvo komunikovat se sousedními komunitami. Jedna komunita se často podřizovala druhé, což pravděpodobně vedlo ke snižování počtu používaných jazyků.
"V současné době existuje  podle nejnovějšího sčítání okolo pěti tisíc jazyků, seskupených do více než deseti hlavních a několika menších skupin.
Dosud nebyla objevena ani jedna komunita, ve které by neexistoval řeč."
(COMRIE, Bernard. Atlas jazyků : vznik a vývoj jazyků napříč celým světem.
1. vyd. V Praze : Metafora, 2007. s. 7.)
V minulosti patřily k nejvýznamnějším a nejdominantnějším jazykům egyptština, akkadština, sanskrt, perština, čínština, řečtina či latina.  V současné době je nejrozšířenějším jazykem čínština, angličtina a španělština.
"Čínština a egyptština, nepochybně i řečtina a latina ve starověku, byly nositelkami civilizací, které zdůrazňovaly hodnotu přítomnosti, a na vrcholu slávy byly symbolem vysoké životní úrovně jejich mluvčích a stejně tak i určité jistoty a bezpečí. Oproti tomu arabštinu a sanskrt, stejně jako řečtinu a latinu v křesťanské éře, šířily a šíří duchovněji orientované kultury."
Přes snahy vytvořit umělý jazyk, který by sloužil k dorozumívání mezi různými komunitami (např. esperanto - http://cs.wikipedia.org/wiki/Esperanto), je v současné době v komunikaci mezi národy nejvíce používaná angličtina a arabština.
"Rozdíly mezi jazykovými kulturami jsou v našem světě velice zjevné. Pro počátek 21. století je charakteristická snaha mladých lidí na celém světě naučit se anglicky nebo arabsky. (...) V naší době je pro cizince arabština jazykem Koránu a angličtina jazykem moderního podnikání a globální populární kultury."
"Ačkoliv je rozšíření jazyka jen zřídka zvratné, přece je nelze považovat za neměnné. Dokonce i jazyk s tak širokou základnou jako angličtina není v 21.
století neotřesitelné. Neustále jej ohrožují všechny letité příčiny neúspěchu jiných jazyků: změny ve vývoji populace, kulturní převaha a obchodní síla."
(OSTLER, Nicholas. Říše slova : jazykové dějiny světa. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : BB/art, 2007. s. 553 a 21.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.12.2010 12:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu