Jazyková fráze
Text dotazu
Dobrý den,
jazyková poradna ponechala mé dotazy bez odpovědí, tak to zkusím na Vás.
Omlouvám se, že dotazy jsou z kategorie "vaše starosti bychom chtěli mít":
Můžete mi, prosím, sdělit jak, nebo z čeho, vzniklo ono dětské "kiš kiš" při
"strouhání mrkvičky"?
A aby toho nebylo dost - z čeho pochází nebo kde se vzal výraz "baba
princmetálová"?
Děkuji předem a zdravím
Odpověď
Dobrý den,
TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952. uvádí obě hesla, která Vás zajímají, takto:
kiš citoslovce = heč, znamená slovo nářeční, z hantýrky, zastaralé princmetál z němčiny = pozlacená měď, princovina; princmetálová baba = zlá, "čarodějnice"
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=4413 - kiš SVĚRÁK, František. Ký, kéž, kýžený. Naše řeč 3-4, ročník 38/1955.
"Částice kéž se udržela v novočeském jazyce spisovném a zčásti i lidovém ve významu přacím; v lidovém jazyce má podobu kýž...
...s částicí kéž je patrně nutno spojovat citoslovce kiš, vyskytující se v lidové mluvě skoro v celé oblasti českého jazyka; někde jde o ustrnulou mužskou podobu kýž, ale většinou je to patrně přímo částice kéž se změnou é v í..."
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5922 - baba princmetálová "Závažnými a nesmiřitelnými výrazy byly posuzovány ženy. Zvláštní příměry postihovaly staré, pomlouvačné babky. "O je, o je! To je princmetálová bába. Ta má jazyk jako břitvu. Dyjte si na ní pozor!"
PROCHÁZKOVÁ, Věra. Z domažlických nadávek a oslovení. Naše řeč 3, ročník 59/1976.
V různých diskusích na webu se spojení baba princmetálová vyskytuje hojně.
Podle jednoho přispěvatele má BP "podhoubí zejména ve větších městech..."
http://www.hradec.org/gustav/city.html
kiš-kiš - citoslovce posměchu, dětské
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2011 14:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu