Jazyk s nejvíce pády
Text dotazu
Hezký den,
zajímalo by mě, který ze světových jazyků má nejvíce pádových otázek.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
v literatuře je těžké najít jednoznačnou odpověď na tuto otázku, což částečně vyplývá i z toho, že existují různá kriteria pro posuzování pádových systémů (a proto se často pro jednotlivé jazyky uvádí odlišné počty pádů). Obecně platí, že nejvíc pádů mají jazyky nachsko-dagestánské jazykové rodiny. Rozsáhlý systém pádů těchto jazyků je dán velkým množstvím zvláštních pádů vyjadřujících prostorové vztahy. Dle Atlasu jazyků (Comrie, B. - Matthews, S. - Polinsky, M.: Atlas jazyků : vznik a vývoj jazyků napříč celým světem. Praha: Metafora, 2007) dlouho byla za jazyk s nejvíce pády považovaná tabasaránština (používaná Tabasarany v jižním Dagestánu a severním Ázerbájdžánu) s více než čtyřiceti pády. Kolem čtyřiceti pádů má také lakština (používaná Laky, je jedním z šesti literárních jazyků Dagestánu). Dalším dagestánským jazykem s rozsáhlým pádovým systémem je jazyk tsez (známý také jako dido), který má (podle různých hodnocení) 64-152 pády.
Existují i umělé jazyky s hodně vyvinutou pádovou morfologií. Příkladem takového jazyka může být logický jazyk ithkuil, vymyšlený Johnem Quijadou,
(81 pádů) nebo jeho zrevidovaná verze ilaksh (96 pádů).
Zdroje:
Comrie, B. - Matthews, S. - Polinsky, M.: Atlas jazyků : vznik a vývoj jazyků napříč celým světem. Praha: Metafora, 2007.
Krupa, V. - Genzor, J. - Drozdík, L.: Jazyky světa. Bratislava: Obzor, 1983.
http://en.wikipedia.org/wiki/Grammatical_case
http://en.wikipedia.org/wiki/Tsez_language
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.04.2011 12:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu