Jaroslav Seifert: nobelovská přednáška
Text dotazu
Dobrý den, mám prosbu: dá se nějakým způsobem zjistit, zda-li někde vyšla v češtině nobelovská přednáška Jaroslava Seiferta nebo jak se k ní dostat? Na internetových stránkách Nobelových cen je pouze anglická verze této přednášky. Snad se obracím na správné místo, nevím, kde jinde bych měl pátrat. Předem děkuji za jakoukoli odpověď.
Odpověď
Dobry den, "nobelovska prednaska" Jaroslava Seiferta byla v ceskem jazyce publikovana napr. v knize:
BENESOVA, Olga. Nobelova cena : historie Nobelovy nadace : laureati Nobelovy ceny 1901-1996 : cesti laureati Nobelovy ceny. Praha : Psychiatricke centrum, 1996. ISBN 80-85121-88-3. 91 s.
signatury: 54 F 51765, 54 F 53253 (Referencni centrum - 929(030) NOB), SF II 61735
Prednaska "O patetickem a lyrickem stavu ducha" se nachazi na s. 70-77.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2008 17:21
Filip Tomáš píše:
Sobota 07.03.2015 07:10
Důležité je ovšem doplnit, že Jaroslav Seifert nebyl autorem této řeči (skutečným autorem byl básníkův zeť Dalibor Plichta). Blíže k této skutečnosti srovnej ediční poznámku v http://www.akropolis.info/[…]/Dilo--sv--14-Publicistika-1939-1986
PSK - admin píše:
Sobota 07.03.2015 16:54
Děkujeme za upřesnění.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu