Jaromír Ptáček
Text dotazu
Dobrý den, zabývám se dílem rozhlasového dramatika
Jaromíra Ptáčka 1925-2003). Rád bych ověřil recenze a tiskové ohlasy na jeho
dílo. Lecos jsem nahledal konkrétním listováním ve svázaných denících a
časopisech. Nejsem si ale jistý, jestli jsem našel všechno. Pokud máte staré
tiskoviny v digitalizované podobě, dalo by se v nich nějak jednoduše
vyhledat články k osobě tohoto autora? Ptáčkovo dílo v rozhlase v 50. letech
bylo většinou pod pseudonymy, někdy i později (známý je jako Petr Hora,
Josef Mrštík, Jakub Alter). Od roku 1960 se objevuje i pod vlastním jménem.
Odpověď
Dobrý den,
zdigitalizované starší výtisky novin a také monografií Národní knihovna ČR zpřístupňuje v rámci digitální knihovny Kramerius (http://kramerius.nkp.cz) .
Systém Kramerius umožňuje také vyhledávání v plných textech dokumentů nebo v konkrétních polích (viz úvodní strana portálu, případně pokročilé vyhledávání - http://kramerius.nkp.cz/kramerius/ShowAdvancedSearch.do?searchType=) , avšak i při zadání celého jména autora (např. ptáček jaromír, ptáček AND jaromír) mohou být vyhledány záznamy, kde se zadaná slova nebudou vyskytovat vedle sebe.
Přístup k plným textům naskenovaných dokumentů je v rámci portálu Kramerius navíc omezen autorským zákonem, tzn. že dokumenty vydané po roce 1880 jsou v plném rozsahu dostupné pouze v budově NK ČR. Dokumenty vydané před r. 1880 jsou z hlediska autorského zákona volné a dostupné odkudkoli.
Kromě systému Kramerius byste mohl využít také bibliografickou článkovou databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl) , která obsahuje záznamy článků od r. 1991.
Starší články jsou k dispozici v tištěné bibliografii Články v českých časopisech 1953-1990, některé svazky obsahují také autorské, osobní nebo předmětové rejstříky, podrobný přehled naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_ccc_rejstriky.htm . Tuto bibliografii si můžete prostudovat na základě čtenářského průkazu NK ČR nebo jednodenní vstupenky ve studovně Referenčního centra (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm) . Pro období před rokem 1953 pak máme ještě k dispozici Retrospektivní článkovou bibliografii
1945-1952 v podobě kartotéky (podrobnější informace na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_retrospektiva1945_1952.htm) , přístup ke kartotéce je možný po předchozí domluvě s pracovníky studovny Referenčního centra.
Vhodným zdrojem k Vašemu tématu by mohla být také databáze Ústavu pro českou literaturu AV ČR - Bibliografie české literární vědy od roku 1961 (http://isis.ucl.cas.cz/?form=biblio) , heslo Jaromír Ptáček naleznete i v tištěné bibliografii: KUNC, Jaroslav. Česká literární bibliografie 1945-1963 : (soupis článků, statí a kritik z knižních publikací a periodického tisku let 1945-1963 o dílech soudobých českých spisovatelů). Díl II., N-Ž. V Praze : Státní knihovna ČSSR-Národní knihovna, 1964. Str. 272. Publikaci si můžete vyhledat v elektronickém katalogu NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) , po ikonou Exemláře naleznete možnosti výpůjčky, svazek je dostupný také v příručních fondech studoven bez nutnosti předchozího objednání ze skladu.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.05.2009 12:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu