-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
před časem jste mi vyhledali dopis, ze kterého je patrné, že syn šlechtice Jiřího Vaniše ze Ždánic se odstěhoval z Pardubic do Židlochovic. Bohužel část z obecních účtů z roku 1556, kde by mohl být veden se nedochovala. Poslední možnost jak zjistit něco o majetkových poměrech Jana Vaniše, který podle dopisu od Jaroslava z Pernštejna vlastnil grut, jsou horenské registry města Židlochovic.
První zápis, který se týká horenského práva je už z roku 1379. Ve sledovaném období od roku 1550 do roku 1570, by se měly vyskytovat horenské registry města Židlochovic.
V moravských archivech údajně nejsou. Moc prosím o pomoc při hledání horenských register města Židlochovic.
Děkuji.
Dobrý den,
horenská registra (resp. horenské knihy) města Židlochovic by měla být uložena v Moravském zemském archivu v Brně v rámci sbírky Pozemkových knih - značka C17, pod inventárním číslem 11455, novější níže zmíněná diplomová práce uvádí podrobnější členění:
1) i.č. 964 Horenská registra městečka Židlochovice za období 1687-1787
2) i.č. 11455a Horenská registra městečka Židlochovice za období 1574-1668
3) i.č. 11455b Horenská registra městečka Židlochovice za období 1570-1668
Tyto informace bohužel přímo v údajích o obsahu sbírky pozemkových knih na stránkách MZA Brno uvedeny nejsou (http://www.mza.cz/sites/default/files/fondy/archivni_fondy_c.pdf, http://www.mza.cz/sites/default/files/fondy/archivni_fondy_c.pdf), ani v databázi Archivní fondy a sbírky České republiky, kterou spravuje Ministerstvo vnitra (https://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/VysledkyHLEDANI.aspx?stranka=1&id=216000010142#216000010142), případně v aplikaci Badatelna.eu (http://www.badatelna.eu/fond/20341/). Budete tedy muset tyto údaje ověřit již přímo v archivu.
Další archivní fondy týkající se Židlochovic, které by připadaly v úvahu, horenská registra neobsahují. Jedná se o Archiv města Židlochovice (1445-1945, digitalizovaná archivní pomůcka - http://brno-venkov.mza.cz/sites/default/files/inventare/c162_zidlochovice.pdf) uložený ve Státním okresním archivu Brno-venkov (http://brno-venkov.mza.cz/archiv-mesta-zidlochovice) a Velkostatek Židlochovice (1445-1918) uložený opět v MZA v Brně (http://www.badatelna.eu/fond/20564/).
Použité zdroje:
* KOCMAN, Alois, Václav PLETKA, M. MUSILOVÁ a Státní archiv v Brně. Průvodce po Státním archivu v Brně. Brno: Krajské nakladatelství, 1954, [v tir. spr.] 1955. s. 277. Dostupné také z (pouze z počítačů v NK ČR): http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1f1473a0-0ecf-11e3-9439-005056825209
* PŘIBYLOVÁ, Jana. Židlochovická obec a její obyvatelé v 17. století: sonda do hospodářských a sociálních poměrů v jihomoravském městečku. Brno, 2011. Diplomová práce. Masarykova univerzita v Brně. Filozofická fakulta. S. 108, 144. Dostupné také z: https://is.muni.cz/th/o7ywt/Zidlochovicka_obec_a_jeji_obyvatele_v_17._stoleti.pdf
* PŘIBYLOVÁ, Jana. Hospodaření městečka Židlochovice v 2. polovině 16. století a počátkem 17. století. Brno, 2007. Bakalářská práce. Masarykova univerzita v Brně. Filozofická fakulta. S. 13. Dostupné také z: https://is.muni.cz/th/xt4np/Hospodareni_mestecka_Zidlochovice_v_2._polovine_16._stoleti_a_pocatkem_17._stoleti.pdf
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
29.10.2019 08:00