Jan Svatoš
Text dotazu
Dobrý den,
kdo byl Jan Svatoš, který reprezentoval v roce 1936 na olympijských hrách v Garmisch-Partenkirchenu? Jakého výsledku dosáhl? Je známo jeho rodiště?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
československý olympionik Jan Svatoš (narozen 7.2.1910) se IV. ZOH v Garmisch-Partenkirchen v roce 1936 zúčastnil jako lyžař. Závod na 50km doběhl patnáctý v čase 3:54:33 hod. (Národní listy, 16.02.1936)
Článek v Domažlickém deníku z 12.8.2009 uvádí o olympionikovi více detailů:
"Pro všechny závodníky byl vzorem Jan Svatoš z Trhanova, který hájil barvy lyžařského klubu Sněhaři Domažlice a byl dokonce zařazen do reprezentačního družstva ČSR na ZOH v roce 1936 v Garmisch Partenkirchenu, kde se umístil jako druhý nejlepší středoevropan v běhu na 50 kilometrů." (Zdroj: https://domazlicky.denik.cz/ostatni_region/chodovlyzarihistorie20090811.html)
Další zajímavé informace, byť velmi zabarvené tehdejší dobou, podává také článek v Československém sportu z 24.03.1953, ze kterého jsme vybrali následující úryvek:
"Když soudruh Svatoš vychodil měšťanku, byl čtyři roky bez zaměstnání. Teprve potom když nastoupil jako pomocný úředník u advokáta v Domažlicích, mohl ulehčit tátovi-lesníkovi, který se mimo něj staral o dalších šest dětí. Když v r. 1935 jel jako representant na mezinárodní závody do Vysokých Tater, musel mu veškeré výdaje hradit sportovní klub." (Československý sport, 24.03.1953)
Zajímavou informací může být také to, že v roce 1965 se v den svých pětapadesátých narozenin Jan Svatoš zúčastnil místních lyžařských závodů v obci Díly na Domažlicku, které také vyhrál. Ujel 10km v čase 1:02:21. (Pravda, 10.2.1965)
Zdroje:
*Československý sport: [Praha]. Praha: Orbis, 24.03.1953, 1(24). s. 4. ISSN 0323-1224. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:a337d210-037a-11eb-9288-5ef3fc9bb22f
*Národní listy. Praha: Julius Grégr, 16.02.1936, 76. s. 5. ISSN 1214-1240.
*Polední list. Praha: Tempo, 28.12.1935, 9(357). s. 7. ISSN 1804-8838. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:5ab8bdc0-9b5c-11e3-b9bb-5ef3fc9bb22f
*Pravda: List Československé komunistické strany - odbočka Plzeň. Plzeň: Tiskařské a nakladatelské družstvo Pravda, 10.2.1965, 46(35). s. [4]. ISSN 1803-1633. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:574976e0-0ff4-11e9-a03f-5ef3fc9bb22f
*Svobodný směr: deník Československé strany národně socialistické. Plzeň: Akční výbor Čs. strany národně socialistické, 5.2.1947, 3(30). ISSN 1805-1650. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:4372c9ff-888a-412e-a1df-929c974e32b2
*https://www.olympijskytym.cz/athlete/2447
*https://domazlicky.denik.cz/ostatni_region/chodovlyzarihistorie20090811.html
*https://www.snehari.cz/cs/historie/document-32/
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.11.2021 07:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu