-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, rád bych Vás požádal o poskytnutí informace, kde je dostupný vyšetřovací spis či oficiální zpráva s výsledky vyšetřování orgánů ve věci sebeupálení Jana Palacha. Výsledky vyšetřování kriminální policie včetně StB. Vím pouze o rozsáhlé knize "Jan Palach´69"- Blažek, Eichler, Jaroš (2009), jejíž součástí je prý i "rozsáhlá edice archivních dokumentů a fotografií, které shromáždili během vyšetřování Palachova sebeupálení příslušníci Veřejné i Státní bezpečnosti". Ale zatím jsem neměl možnost do knihy nahlédnout, takže nevím, zda je tím myšlen kompletní vyšetřovací spis.
Za poskytnuté informace Vám předem děkuji.
Dobrý den,
součástí zmíněné historiografické publikace je dokument s názvem: Usnesení příslušníků Správy vyšetřování Veřejné bezpečnosti kpt. Jiřího Ryanta a mjr. Miroslava Nováka o zastavení trestního stíhání v souvislosti se sebeupálením Jana Palacha. Dokument je ze dne 26. června 1969. Je v knize přetištěn ve svém plném rozsahu.
Jak píše v předmluvě k edici dokumentů historik Petr Blažek, „Doposud se nepodařilo dohledat soubor dokumentů o aktivitách Státní bezpečnosti, které vyvíjela v lednu 1969 v souvislosti s činem Jana Palacha.“ Publikované dokumenty vychází především ze dvou zdrojů, a to z pátracího svazku StB, který byl založen na počátku r. 1970 pod krycím názvem „Akce Palach“ a dále ze spisu Veřejné bezpečnosti, který obsahuje písemnosti (či jejich přepisy) z vyšetřování Palachova činu, které prováděla VB do června 1969. Obsah obou spisů se údajně do jisté míry kryje (StB do svého pátracího svazku zařadila kopie značné části dokumentů z vyšetřování VB). V knize Jan Palach ´69 není přetištěna kompletní dohledatelná dokumentace, nýbrž její výběr. Oba spisy jsou nyní součástí fondu Archívu bezpečnostních složek.
Zdroj:
Blažek, P. – Eichler, P. – Jareš, J. a kol.: Jan Palach ´69. Praha : Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta – Ústav pro studium totalitních režimů ČR – TOGGA, 2009.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
22.01.2015 16:36