Jan Hus - citace
Text dotazu
Dobrý den, je pravda, že Jan Hus napsal následující slova, a pokud ano, v jakém svém díle? Děkuji za info. Text: "„Jestli tvá žena něco zaviní, trestej ji tajně a tiše, aby nevzniklo pohoršení. Kdyby na to reptala, čehož tě Bůh uchraň, pak ji potrestej nikoli kyjem, ale metlou. A velmi pilně se vystříhej toho, aby ti tvá žena nenasadila uzdu, jak se to stalo od Dalily Samsonovi.“
Odpověď
Dobrý den,
Jan Hus byl velice aktivním mužem, jehož kázání a spisy měly celospolečenský dopad. Domníváme se, že se bude jednat o některé z Betlémských poselství. zatím se nám podařil dohledat výňatek, kde zmiňuje výklad sv. Augustýna Listu Janova: HUS, Jan a Anna CÍSAŘOVÁ-KOLÁŘOVÁ. Betlemské poselství, Svazek druhý. V Praze: Jan Laichter, 1947, s. 77. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:cf516bf0-1f2c-11e5-8454-005056825209
„ Sv. Augustin ve výkladu listu Janova 38 dává příklad na třech ženách, z nichž první nesmilní ze strachu, aby nepřišla o hlavu nebo aby ji muž nebil Či nevyhnal: to je bázeň počáteční. Jiná, která by smilnila, nečiní tak však především pro lásku ke svému muži, protože ho miluje a zachovává mu věrnost, vědouc, že on je jí věrný, za druhé též, aby nebyla bita, ztrestána a zapuzena. To je lepší bázeň. Jiná žena však naprosto nechce páchati nemravnost, a to z lásky к svému manželovi, i kdyby nebyla bita ani kdyby se toho její muž nedověděl. První je cizoložnice, druhá je částečně dobrá, začíná jí býti, třetí však je dokonalá.“
Další výňatek z Husových myšlenek je na téma ženitby: „Moudrý muž se tedy nemá ženiti. Předně je to na překážku studiu filosofie; nikdo nemůže zároveň sloužiti knihám a ženě. (…) Přidej k tomu ještě, že ženu si nelze vybrati, ale je třeba si vžiti, jak která přijde. Zda je zlostná, hloupá, ošklivá, pyšná, páchnoucí, jakákoli, to se pozná až po svatbě. Kůň, osel, býk, pes, nejobyčejnější otrok se zkouší, než se koupí. Jen žena se nesmí ukázat, aby se neznelíbila dřív, než je přijata za choť. Svěříš-li jí celý dům, musíš míti obavy; ponecháš-li něco k vlastnímu rozhodování, bude mysliti, že jí nevěříš, pojme к tobě nenávist, … Zdroj: HUS, Jan, Evžen STEIN a Bohumil RYBA. M. Jan Hus jako universitní rektor a profesor: výbor z jeho projevů. V Praze: Jan Laichter, 1948, s. 111. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:4b6a6170-1fdb-11e5-bcc5-5ef3fc9bb22f
Takový byl zcela běžný pohled na ženu. Jan Hus neříkal nic alarmujícího z pohledu jeho současníka.
Hledaný text bohužel v Sebraných spisech není uveden, viz Mistra Jana Husi sebrané spisy. Nákladem Jaroslava Bursíka. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:a64282b0-c989-11e9-a8c0-5ef3fc9bb22f. Tato informace není  obsažena ani ve spise HUS, Jan. O manželství. Jilemnice: A. Neubert, 1901. s. 303-323.
Další studovaná literatura:
• HUS, Jan a MOLNÁR, Amedeo, ed. Drobné spisy české = Opera Bohemica minora. Vyd. 1. Praha: Academia, 1985. 600 s. Magistri Iohannis Hus Opera omnia; tom. 4.
• HUS, Jan a LOULA, David, ed. Kniha citátů Jana Husa. První vydání. Vojnův Městec: České studny, 2015. 234 stran. ISBN 978-80-905574-3-7.
• HUS, Jan a FLEK, Alexandr, ed. Listy z Kostnice. Druhé, upravené vydání. Praha: Biblion, 2021. xviii, 173 stran. Malá edice klasiků; svazek 1. ISBN 978-80-87282-73-1.
Zkuste se prosím obrátit na:
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.05.2023 18:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu