-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobry den,existuje překlad do češtiny Hamerscmidtova Prodromus gloriae pragenae? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
předpokládáme, že Prodromus gloriae Pragenae vyšel pouze v latinské verzi a do češtiny nebyl přeložen. Konzultovali jsme dotaz i s pracovníky Oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR, kteří nám informaci potvrdili. Doporučujeme i studium odborné literatury o Hammerschmidtovi. Její seznam naleznete v Lexikonu české literatury, sv. H-J (1993).
Z Lexikonu uvádíme:
…rozsahově největší dílo H., Prodromus gloriae Pragenae (Posel slávy pražské), které v popisných pojednáních o kostelech a klášterech, významných stavbách, světských i duchovních hodnostářích, městské správě, sněmech, kultuře, pozoruhodných událostech, přírodních katastrofách aj. zužitkovává poznatkové výsledky autorových četných rukopisných monografií (mj. o sněmech Království českého a o historii pražské univerzity). Kronikářsky pojatý pandán tohoto díla História Pragensis… zůstal v rukopise (pouze závěrečná partie o údobí 1691 – 1733 byla 1891 vydána časopisecky)…
Zdroj: Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce. Praha: Academia, 1985-2008.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:350c67530701bd96b0bf41c06bd0bfc7
K latinskému dílu Prodromus... je níže uvedený záznam s možností plného textu:
Hlavni zahlavi Hammerschmidt, Jan Florian, 1652-1735
Nazev Prodromus gloriae Pragense continens urbium pragenarum fundationes, pragensium a fide Christi suscepta.../ a Joanne Floriano Hammerschmid
Nakl. udaje Vetero-Pragae : typis & impensis Wolffgangi Wickhart, 1723
Popis (rozsah) [18], 816, [11] s., 1 pril. ; 4 (36 cm)
Odkazy http://books.google.cz/books?vid=NKP:1002041993&printsec=frontcover - Digitalizovany dokument
Ve fondu ABA001 -- sign. Cheb 08/151
Dalsi puvodce a Germetem, Bernard Henricus
Dalsi puvodce Mayer z Mayern, Daniel Josef Ignac, 1656-1733
Dalsi puvodce Wickhart, Wolfgang, -1726
Dalsi puvodce Hiebel, Johann, 1681-1755
Dalsi puvodce Rentz, Michael Jindrich, 1698-1758
Dalsi puvodce Montalegre, Johann Daniel de, 1697-1768
Poznamka Typograficky popis: Sazba antikvou a kursivou per extensum, ziva zahlavi, arabska paginace, poznamky pod carou, marginalie, signatury )(4-)()()(1, A4-Mmmmm2, strankove kustody
Poznamka Vyzdoba: Inicialy, vlysy, ozdobne linky, koncove vinety, vinetky z ozdubek
Poznamka Ilustrace: Medirytovy frontispis signovany Hiebelem, Rentzem a de Montalegrem (portret J. F. Hammerschidta neseny putti, alegoricke postavy)
Skupina Konspektu 094 - Stare tisky
Pozn. k vazbe Vazba kuze na dreve, hrbet s peti vazy, na hrbete kozeny stitek, na deskach slepotiskovy ramec, zbytek jedne spony, vybledla modra orizka
Driv. majitel Klaster frantiskanu (Cheb, Cesko)
Driv. majitel Praha Cesko
Pozn. k provenienci Na titulnim listu ovalne razitko, kulate razitko a razitko se signaturou, vse chebskych frantiskanu
tistena vlastnicka znacka - razitko
Google NKP:1002041993
System. cislo 005298809
Další odkaz s informacemi o díle Progromus...jsme našli v knize o Michaelu Rentzovi:
"v okruhu časných Šporkových zakázek, z nichž hned v prvém roce umělcova působení v Kuksu ostře vybočila titulní rytina ke spisu Progromus gloriae Pragenae Jana Floriána Hammerschmieda (1652 - 1735), úvod k popisu pražských památek...; vlastní popis Gloria Pragensis... zůstal už jen v rukopise.
Čerpáno z: ŠERÝCH, Jiří. Michael Rentz fecit: Michael Jindřich Rentz, dvorní rytec hraběte Šporka. Praha: Karolinum, 2007.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:2d7a64f0-2113-11e6-aec6-001018b5eb5c
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
04.02.2019 08:00