Jan Drozd Romanticky vecer u Tisy
Text dotazu
Dobry den, potrebuji najit text (nebo citaci) povidky od J. Drozda Romanticky vecer u Tisy. Mel vyjit v Lidovych novinach v roce 1942 nebo 1943, neznam ovsem datum vydani, ani cislo novin. Dekuji za radu.
Odpověď
Dobrý den,
hledani clanku publikovanych v dennim tisku bez blizsiho urceni doby vydani je bohuzel velmi komplikovane. Predpokladame, ze mate na mysli Jana Drozda
(27.1.1914 v Bordovicich u Frenstatu pod Radhostem - 15.5.2005). Podle Literarniho slovniku Severni Moravy a Slezska (1945-2000) zil J.Drozd od svych osmi let s rodinou v narodnostne smisenem prostredni vychodniho Slovenska. Casopisecky debutoval v Lidovych novinach v roce 1943, dale prispival do Lidove demokracie, Nove svobody, Cerveneho kvetu, Moravskoslezskeho dne, Alternativy Novy a do denniho tisku. Autor ve svych prozach bohate vyuzil svou znalost slovensko-madarskeho pomezi a Podkarpatske Rusi. Vami zminovane povidce se tematicky nejvice podobaji povidky z knihy Smutek z milovani, v prvni z nich (Piroska) se dokonce zminuje reka Tisa.
DROZD, Jan. Smutek z milovani : (milostne balady) ; Zivot na hrane. 1. vyd. V Senove u Ostravy : Tilia, 2006. 238 s. ISBN 80-86904-12-1.
MALKOVA, Iva; URBANOVA, Svatava. Literarni slovnik Severni Moravy a Slezska (1945-2000). Olomouc : Votobia ; Ustav pro regionalni studia OU Ostrava, 2001. s. 66-67. ISBN 80-7198-515-5.
V dostupnych pramenech se nam bohuzel vice informaci k Drozdove publikovani v dennim tisku nepodarilo nalezt. V clankove bibliografii ANL
(http://sigma.nkp.cz/cze/anl) se nachazi nekolik zaznamu rozhovoru s J.Drozdem a clanku o J.Drozdovi. Mozna by se Vam v nich podarilo nalezt podrobnejsi informace. Doporucili bychom Vam kontaktovat Ustav pro ceskou literaturu AV CR (http://www.ucl.cas.cz/). V Bibliografii do roku 1945, kterou Ustav zpracovava, (http://isis.ucl.cas.cz/?form=ret) sice hledana povidka neni, ale pracovnici Ustavu pro ceskou literaturu by Vam mohli poradit dalsi zdroje. Poradit by Vam snad mohli i v Ustavu pro regionalni studia Ostravske university (http://urs.osu.cz/), ktery se autorsky spolupodilel na Literarnim slovniku Severni Moravy a Slezska.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 09:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu