Význam přísloví
Text dotazu
Dobrý den, zpracovávám různé přísloví použité v knize Babička. Některé z nich mi ale stále nejsou jasné.
Lenoch je darmo drahý.
I ono je někdy lépe mluvit s císařem nežli s písařem a dobré slovo najde dobrého místa.
Není kapličky, aby nebylo jednou do roka kázáníčko.
Slyšet za devátou stěnou
Odpověď
Dobrý den, posílám, co jsem ohledně daných přísloví zjistila:
1) Lenoch je darmo drahý.
darmo = též ve významu zadarmo (zastarale), tedy také „Lenoch je i zadarmo drahý“
J. Zaorálek uvádí výraz „Býti darmo drahý“ ve významu „nestát za nic, býti špatný“
2) I ono je někdy lépe mluvit s císařem nežli s písařem a dobré slovo najde dobrého místa.
varianta: jíti raději k císaři než k písaři
= jíti rovnou ke zkušenému nebo k tomu, kdo o něčem rozhoduje
3) Není kapličky, aby nebylo jednou do roka kázáníčko.
= i mezi hodnými lidmi, i ve spořádané rodině bývají někdy rozmíšky
4) Slyšet za devátou stěnou
- něco je slyšet za devátou stěnou, někdy varianta „za pátou stěnou“ = daleko je to slyšet
Použité zdroje
Slovník spisovného jazyka českého. 1. díl, A - G / [zpracoval Bohuslav Havránek]. 2. nezm. vyd. Praha: Academia, 1989, s. 278.
Slovník spisovného jazyka českého. 2. díl, H - L / [zpracoval Bohuslav Havránek]. 2. nezm. vyd. Praha: Academia, 1989, s. 281.
ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. Vyd. 4., V nakl. Academia 2. Praha: Academia, 2000, s. 29, 40, 335. ISBN 80-200-0824-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Karviná
Knihovna
Datum zadání dotazu
22.12.2015 15:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu