Jaký je původ místopisného jména jihočeské vesnice Putim?
Text dotazu
Našel jsem několikero výkladů:
- od slova "put/puť" (putování)
- od slova "putiti" (špatně, těžkopádně pracovat)
- od osobního jména "Put(h)a"
- od osobního jména "Putim"
Děkuji za odpověď
Odpověď
Vážený pane ...,
z knihy Zeměpisná jména v Čechách, na Moravě a ve Slezsku: "Putim (žen.), ves v již. Čechách, již. od Písku - Pův. tvrz s románský kostelem (v 15. stol. přestavěným v gotickém slohu) vznikla asi koncem 11. stol. na knížecím majetku. Břetislav II. daroval osadu ostrovskému klášteru, který zde zřídil faru a obec připojil k píseckému hradu. Od r. 1420 patřila převážně k městu Písku jako poddanská ves. MJ se poprvé připomíná r. 1148 (Putim): je odvozeno starobylou přivlas. příponou -jb z OJ Putim (tj. slovesné příčestí trpné od základu put-  "putovat") a znamenalo "Putimův (dvůr)".
Z knihy Putim své kroniky netají "Jak skutečně vznikl název Putim, nevíme. Z minulosti se zachovaly jen některé úvahy. Název Putim se odvozoval od Půty z Rýzenburka anebo od slova "putovati". A to proto, že v dávné minulosti vedla Putimí zemská stezka, po níž putovali lidé za obchodem. Podle lidové tradice dostala obec název Putim proto, že stavení byla umístěna pod kostelem - pod tým kopcem, tedy "podtým" a z toho tedy Putim. Skutečnou pravdu se už asi nikdy nedovíme. Nicméně je zajímavé, jak obec v průběhu let své jméno měnila. O tom nás informují různé historické prameny takto: v roce 1350 se Putim nazývala Puthým, v roce 1385 se už píše bez "h", tedy Putým, v roce 1405 se píše s krátkým "ý", a to: Putym, v roce 1740 uvádí historik Schaller název Butim a rovněž v době německé okupace v letech 1938-1945 nesla obec, kromě svého českého názvu také ještě název "Butim".
Použité zdroje
LUTTERER, Ivan - ŠRÁMEK, Rudolf. Zeměpisná jména v Čechách, na Moravě a ve Slezsku : Slovník vybraných zeměpisných jmen s výkladem jejich původu a historického vývoje. 1. vyd.
Havlíčkův Brod : Tobiáš, 1997. 317 s. ISBN 80-85808-50-1.
WRETZLOVÁ-PIXOVÁ, Anna. Putim své kroniky netají. Praha : Ewa Edition, 1992. 80 s. ISBN 80-900175-9-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Písek
Datum zadání dotazu
06.01.2022 19:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu