Jakub Dragoni Křenovský
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych informace o spisovateli
Jakubu Dragonim Křenovském. Našla jsem o něm zmínku pouze v Lexikonu české
literatury A-G. Mohli byste mi prosím poradit, kde bych o něm našla něco
víc? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
obáváme se, že článek v Lexikonu české literatury je patrně jedním z nejrozsáhlejších materiálů o Jakubu Dragonim Křenovském. V databázích Ústavu pro českou literaturu AV ČR (http://isis.ucl.cas.cz/db.jsp ) jsme nalezli pouze oznámení o Dragoniho úmrtí, v Digitální knihovně Kramerius pak jeho rozsáhlý nekrolog, pro prohlížení naskenovaných stran je nutné naistalovat DjVu plug-in na Váš počítač, odkaz je uveden na http://kramerius.nkp.cz :
* Úmrtí. Moravská Orlice, 1871, roč. 9, č. 223 (30.9.1871), s. 2.
* Jakub Dragoni-Křenovský. Moravská Orlice, 1871, roč. 9, č. 224 (1.10.1871), s. 3. Noviny jsou volně přístupně v Digitální knihovně Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/16932167 ).
Stručné heslo je Dragonimu věnované v některých slovnících:
* Masarykův slovník naučný. 2. díl, D-G. Praha : Československý kompas, 1926. s. 373.
* VOPRAVIL, J. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1973. s. 509.
* RUDOLF, Rainer; ULREICH, Eduard. Karpatendeutsches Biographisches Lexikon. Stuttgart : Arbeitsgemeinschaft der Karpatendeutschen aus der Slowakei, 1988.
* SZINNEYEI, József: Magyar írók : Élete és munkái. Budapest : Hornyánszky, 1891-1914.
* Ottův slovník naučný. 7. díl, Dánsko-Dřevec. Praha : J. Otto, 1893. s. 907.
Poměrně rozsáhlá hesla naleznete ve dvou encyklopediích z konce 19. století:
* MALÝ, Jakub (redaktor). Stručný všeobecný slovník naučný : (malý slovník naučný). Díl VII, Doplňky k celému dílu. Praha : I.L.Kober, 1884. s. 751.
Volně dostupné v Digitální knihovně Kramerius
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/10642383
* RIEGER, Fr. Lad. ; MALÝ, J. (red.) Slovník naučný. Díl 10, Doplňky. Praha : I.L.Kober, 1873. s. 169. Volně dostupné v Digitální knihovně Kramerius
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20238064
Ve slovinském Zborniku v roce 1906 vyšel rozsáhlý článek o česko-slovanské vzájemnosti, ve kterém je část věnovaná i Dragonimu.
* ILEŠIČ, Fran. Češko-slovenska vzajemnost v minulih dobah. Zbornik [: na svetlo daje Slovenska Matica v Ljubljani]. 1906, VII. zvezek, s. 1-33.
Příspěvek o Dragonim je na s. 24-29. Zbornik je přístupný ve slovinské digitální knihovně dLib (http://www.dlib.si/v2/Details.aspx?URN=URN:NBN:SI:DOC-KIJZHYJY ).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.05.2011 08:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu