-
To se mi líbí
-
Doporučit
Ve Svaté říši římské i dalších okolních zemích se na přelomu 13. a 14. století šlechtici rozlišovali různými tituly, které odrážely jejich postavení: zeman, svobodný pán, hrabě, kníže, vévoda,... Jak tomu bylo v zemích Koruny české v letech 1280-1330 (tedy před Karlem IV.)?
Dobrý den,
k vašemu dotazu jsme nalezli článek, který se zabývá rozvrstvením české šlechty ve 13. století a obsahuje též řadu doporučených pramenů.
*SKŘEKOVÁ, Jana. Česká šlechta ve 13. století. In: Středověk [online]. 14. 10. 2012 [cit. 2019-07-18]. Dostupné z: http://www.e-stredovek.cz/view.php?cisloclanku=2012100001
Další zdroje:
*HLEDÍKOVÁ, Zdeňka, JANÁK, Jan a DOBEŠ, Jan. Dějiny správy v českých zemích od počátků státu po současnost. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2007. ISBN 978-80-7106-906-5. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:6b74f7f0-e675-11e8-9210-5ef3fc9bb22f
*JUROK, Jiří. Česká šlechta a feudalita ve středověku a raném novověku: majetková a sociální struktura, politická moc a kulturní reprezentace šlechty a feudality v českém státě ve 13. - první polovině 17. století. Nový Jičín: [Jiří Jurok], 2000. 604 s. ISBN 80-238-6220-0. Dostupný také z: http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:39ebf390-1eb4-11e6-8145-5ef3fc9bb22f
*KAPRAS, Jan. Přehled právních dějin zemí české koruny, Díl první: Právní prameny a dějiny státního zřízení doby předbělohorské. Praha: Jan Kapras, 1921. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:6fd55110-5547-11e8-bd42-5ef3fc9bb22f
*LINC, Míla. Středověký svět [online]. Praha: Městská knihovna v Praze, 2018. [cit. 2019-07-18]. Dostupné z: https://web2.mlp.cz/koweb/00/04/41/11/77/stredoveky_svet_i.pdf
*MACEK, Josef, ČORNEJ, Petr. Česká středověká šlechta. Praha: Argo, 1997. 156 s., ISBN 80-7203-045-0. Dostupný také z: http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:a66a0c40-a028-11e2-bc29-005056825209
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
16.07.2019 22:24