-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda Vladimír Boudník za svého života ilustroval jinou knihu než Fixní ideu (Odeon, 1968).
S jeho ilustracemi jsem ještě našla Poupata (Mladá fronta, 1970) a Něžného barbara (Odeon, 1990), předpokládám však, že tam jsou jeho grafiky použité až druhotně, tj. že je sám nevytvářel, případně nevybíral přímo jako doprovod konkrétního textu.
Dobrý den,
dopátrat se knih, které Vladimír Boudník za svého života ilustroval, není zcela lehký úkol. V monografiích o Vladimíru Boudníkovi jsme zmínku o tom, že by za svého života ilustroval nějakou knihu, nenalezli. Jako ilustrátora ho uvádí pouze kniha "Něžný barbar: pedagogické texty":
"Vladimír Boudník sice vystudoval Státní grafickou školu, vyučil se však také nástrojařem a v letech po seznámení s Hrabalem pracoval v ČKD Vysočany jako soustružník a potom rýsovač. Později se věnoval výhradně grafice a po roce 1960 měl řadu výstav v ČSR, ještě víc však v zahraničí.
Uplatnil se i jako knižní ilustrátor (Andrejevova Fixní idea, Hrabalova Poupata aj.)"
HRABAL, Bohumil a ZUMROVÁ, Jiřina, ed. Něžný barbar: pedagogické texty: [beletristický portrét Vladimíra Boudníka]. 1. vyd. Praha: Odeon, 1990. 154 s. ISBN 80-207-0110-9. (str. 148)
Andrejevova Fixní idea vyšla poprvé s ilustracemi V. Boudníka v roce 1968, Hrabalova Poupata až po Boudníkově smrti v roce 1970.
Již za jeho života vycházely jeho ilustrace v některých časopisech. V monografiích o Vladimíru Boudníkovi jsou zmíněny následující:
"1955
(...) Jako ilustrátor, přispěvatel a člen redakční rady začal spolupracovat se závodním časopisem Středočeských strojíren Na start."
PRIMUS, Zdenek, ed. a HAVRÁNEK, Vít. Vladimír Boudník: mezi avantgardou a undergroundem. [Praha]: Gallery, 2004. 351, [15] s. ISBN 80-86010-77-5.
Ilustrace povídek v Časopise Světová literatura 3/1960 - "doplnil obrázkem povídku Sergeje Nikitina Za bezesné noci a v následujícím čísle této tehdy renomované revue ilustroval povídky Miguela Angela Asturiase Víkend v Guatemale a Všichni to byli Američané."
MERHAUT, Vladislav a PAVELKA, Zdenko, ed. Grafik Vladimír Boudník. Vyd. 1. Praha: Torst, 2009. 402 s., [32] s. obr. příl. ISBN 978-80-7215-382-4. (str. 199)
Vladimír Boudník měl jistě potenciál stát se dobrým a vyhledávaným knižním ilustrátorem. Jeho povaha mu ovšem v rozvoji těchto příležitostí příliš nenapomáhala, jak se můžete dočíst v knize Vladislava Merhauta:
"Je ale pravda, že k této činnosti musel být doslova „dokopán" (k ilustracím do časopisu Světová literatura - viz výše - pozn. PSK), o podobné „kšefty" se nijak nesnažil. Bylo pro něho složité a psychicky náročné zajít do redakce a tam s příslušným redaktorem (redaktorkou) domluvit potřebné. Jeho plachost a absolutní obchodní neschopnost ho předem vyřazovala z okruhu stálejších spolupracovníků časopisů a knižních nakladatelství, protože nebyl schopen se s nimi dohodnout a cokoliv vyjednat. Jako autor by určitě vynikl, ale na zařizování administrativy nebyl a manažera či agenta neměl."
MERHAUT, Vladislav a PAVELKA, Zdenko, ed. Grafik Vladimír Boudník. Vyd. 1. Praha: Torst, 2009. 402 s., [32] s. obr. příl. ISBN 978-80-7215-382-4. (str. 200)
Dohledat knihy, které ilustroval konkrétní umělec, není bohužel možné bezchybně ani pomocí katalogu Národní knihovny. V průběhu 20. století docházelo k různým změnám katalogizačních pravidel, na jejichž základě jsou knihy popisovány do katalogu knihovny. U knih a článků, které mají větší množství spoluautorů, se může stát, že jsou všichni spoluautoři sice uvedeni v katalogizačním záznamu, nicméně pro vyhledávání v databázi jsou pro vyhledávání v katalogu indexováni pouze první tři autoři. Dle našich zkušeností byli v minulost právě autoři výtvarné složky knihy či překladatelé často v záznamech v katalogu uvedeni takovým způsobem, který neumožňuje vyhledání příslušných záznamů.
Pokud by za svého života ilustroval nějakou knihu, předpokládáme, že by tato skutečnost byla uvedena v některé z níže uvedených monografií o Vladimíru Boudníkovi. Obě knihy jsou již dostupné v digitální knihovně Kramerius 4 (http://kramerius4.nkp.cz/ ). Přes fulltextové vyhledávání v těchto knihách jsme ovšem na podobnou informaci v dokumentech nenarazili.
Monografie k Vladimíru Boudníkovi:
* Grafik Vladimír Boudník / Vladislav Merhaut ; [edičně připravil Zdenko Pavelka]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Torst, 2010. -- 402 s., [32] s. obr. příl.
: il. (některé barev.), portréty, faksim. ; 27 cm Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
* Vladimír Boudník : mezi avantgardou a undergroundem / Zdenek Primus, editor ; [autoři textů Vít Havránek ... et al.]. -- [Praha] : Gallery, 2004. -- 351, [15] s. : il. (převážně barev.) ; 33 cm
Další literaturu k Vladimíru Boudníkovi můžete nalézt za pomoci Oborové brány ART: http://artlib.eu/ , bibliografické databáze Ústavu pro českou literaturu AV ČR: https://aleph22.lib.cas.cz/F/LRHXSYNN1J42MVCXJVQKMVYG87V3LYNIVKEAGJ76K4BKICCR58-43248?func=file&=&=&file_name=find-b&local_base=UCLA&pds_handle=GUEST , již zmíněného katalogu Národní knihovny ČR: : http://aleph.nkp.cz/cze, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc a Jednotné informační brány: http://www.jib.cz .
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
06.03.2017 08:00