-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o seznam literatury či jakýchkoliv textů souvisejících s autorem Mirkem Elplem, včetně jejich dostupnosti v knihovnách nebo internetu. Důležité jsou pro mne převážně jakékoliv recenze zabývající se autorem či jeho dílem. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
k dohledání článků, recenzí a dalších literárních útvarů k životu a dílu spisovatele Mirka Elpla můžete použít mimo jiné následující zdroje:
* Slovník české literatury: http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1004 (bibliografie v závěru hesla)
* Databázi Ústavu pro českou literaturu AV ČR: https://aleph22.lib.cas.cz/F/JAMR82EPRM46KE76T9R33J468TY82UNH6S5A8YSHNACPITAQ5T-12894?func=file&=&=&file_name=find-b&local_base=UCLA&pds_handle=GUEST ( zadané heslo: Mirek Elpl) *Literární pozůstalost v Památníku národního písemnictví:
- MACKOVÁ, Ivana. Mirek Elpl (vl. jm. Eduard Elpl, 1905-1960): Lit. pozůstalost. Praha: Památník národního písemnictví, 1978. 14, [1] s. Edice inventářů Lit. archívu Památníku nár. písemnictví v Praze; Čís. 340.
- http://www.badatelna.eu/?q=Elpl%2C+mirek
* Kartotéku J.Kunce: http://www.badatelna.eu/fond/4354/reprodukce/?zaznamId=764563&reproId=602967
* výběrovou článkovou bibliografii: Výběr článků v českých novinách, časopisech a sbornících (ANL): http://aleph22.nkp.cz/cze/anl
* digitální knihovny Kramerius Národní knihovny ČR (databáze jsou volně přístupné, značná část plných textů je ovšem vzhledem k autorskému zákonu dostupná pouze z počítačů Národní knihovny ČR):
- Kramerius 3 (http://kramerius.nkp.cz/ )
- Kramerius 4 (http://kramerius4.nkp.cz/ )
* výběrovou tištěnou článkovou bibliografii: "Články v českých časopisech. Bibliografický katalog ČSSR..." - dostupnou v Referenčním centru NK ČR: http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/refc
* World Biographical Archive (databáze a mikrofiše) - databáze uvádí slovníková hesla k Mirku Elplovi. Plné texty hesel jsou dostupné na mikrofiších v Referenčním centru NK ČR
Dostupnost novin a časopisů obsahující vybrané články v knihovnách ČR je možné ověřit prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, popřípadě naskenovaných katalogů RetrIS: https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001, Souborného katalogu ČR - knihy: http://aleph.nkp.cz/cze/skc či Souborného katalogu ČR - seriály: http://aleph.nkp.cz/cze/skcp , Jednotné informační brány: http://www.jib.cz a samozřejmě katalogů konkrétních knihoven, které navštěvujete.
Ze zdrojů Národní knihovny ČR Vám můžeme též vypracovat rešerši na dané téma. V případě zájmu o tuto službu je třeba vyplnit co nejpřesněji žádost o zpracování rešerše (http://www.nkp.cz/sluzby/res) a zaslat nám ji podepsanou na adresu: Národní knihovna ČR, Referenční centrum, Klementinum 190, 190 000 Praha 1, popřípadě elektronicky jako naskenovanou přílohu na adresu: reference@nkp.cz či donést do Referenčního centra NK ČR osobně. Rešeršní služby jsou v Národní knihovně ČR placené ( 80,- Kč za každou započatou půlhodinu práce rešeršéra - viz Ceník placených služeb a poplatků Národní knihovny České republiky: http://www.nkp.cz/sluzby/sluzby/dulezite-odkazy/cenik (bod 7.1.). V případě procházení tištěných bibliografií a digitálních knihoven je u této služby třeba počítat s větší časovou (a tedy i finanční) náročností).
Několik vybraných článků z digitální knihovny Kramerius 3:
* K.P. Mirek Elpl: "Tři zlaté poháry". Kritický měsíčník. 1941, č. 1- 10, s. 179 - 180. (neveřejné)
* K.Š. Mirek Elpl: Jinovatka. Rozpravy Aventina. 1929 - 1930, r. 5, č. 23 (5.3.1930), s. 276. ( http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17362577 - neveřejné )
* Píseň o jaru 1945. Pravda. 1947, roč. 3, č. 21 (25. 1.), s. 5. (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/30288589 - neveřejné )
Informace o vydaných dokumentech
--
Národní knihovna ČR
23.01.2017 08:00