-
To se mi líbí
-
Doporučit
Jaká je etymologie českého slova "buchta"? Bohužel nemám k dispozici etymologický slovník češtiny, kde by mohla být odpověď. Děkuji!
Dobrý den, etymologický slovník online říká:
heslo buchta
Odvozeno od slovesa bouchat. Z češtiny bylo posléze v 16. století přejato do polštiny. [1, str. 46]Další význam (lid., expr.) také ‘udeření rukou (do zad)’. [2] Pravděpodobně žertovně motivováno společným slovotvorným základem s významem ‘praštit’.
BRÜCKNER, Aleksander. Słownik etymologiczny języka polskiego. KRAKOV: Krakowska Spółka Wydawnicza, 1927.Slovník spisovného jazyka českého [online]. Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky, [cit. 2013-01-19].
http://etymologie.g6.cz/slovo/buchta
Další zdroj:
buchta - druh pečiva kynutého, s nádivkou; tělo jako buchta - kypré, masité, pak i buchta = dobráček
patří k bu-ch-/pu-ch- nabývati na objemu (bouchoř, puchnout) jakožto odvozenina od slovesa u nás nezachovaného, shodného se buhtati se - puchnouti; buhta žena s tučným obličejem a ukrajinsky buchta - vypouklina.
Podle jiných je z německého Buchtel, Wuchtel
bouchati, bušiti - z toho lidové - buchta - rána do zad
Zdroj: MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Academia, 1971.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
11.05.2020 11:07