Jaká byla neúspěšnější hra tento rok?
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jaká divadelní hra měla tento rok mezi diváky největší úspěch. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
předpokládáme, že se dotazujete na nejúspěšnější divadelní hru na českých jevištích.
Výsledek lze zjistit z diváckých anket, které v současné době probíhají zejména v on-line prostoru.
Nejrelevantnější a nejrozsáhlejší by měla být divácká anketa na portálu www.i-divadlo.cz , hodnotící divadelní prostředí za uplynulé období v celé ČR. Anketa se vztahuje k divadelní sezoně, nikoli ke kalendářnímu roku. Aktuální anketa je tedy za období září 2021 až srpen 2022, hlasování proběhlo v podzimních měsících, ukončeno bylo 10. prosince 2022. Momentálně probíhá zpracování výsledků, výsledky jsou zveřejňovány průběžně, takže v nejbližších dnech byste měla znát kompletní výsledky ankety včetně divácky nejoblíbenější inscenace  – konkrétně na: https://www.i-divadlo.cz/ankety .
Mimo to v mnoha divadlech probíhají divácké ankety na regionální úrovni, tzn. že diváci hodnotí nejúspěšnější inscenaci, herce atd. divadelní sezóny toho divadla, které pravidelně navštěvují.
I výsledky těchto anket lze většinou nalézt na internetu, přičemž výsledky za tuto divadelní sezónu budou známy ve většině případů až ke konci to tohoto nebo na začátku příštího roku.
Tak např.
- Městské divadlo Brno pořádá diváckou anketu Křídla – výsledky se vyhlašují  vždy v lednu, tzn. že za rok 2022 budou výsledky vyhlášeny v  lednu 2023: https://www.epochtimes.cz/2022/01/19/mdb-tradicni-kridla-v-brne-ponekud-neobvykla/
- Západočeské divadlo Cheb pořádá diváckou anketu Zlatý Albrecht: https://www.divadlocheb.cz/zlaty-albrecht/
- Východočeské divadlo Pardubice pořádá diváckou anketu o nejpopulárnější inscenaci roku:
https://www.vcd.cz/clanek/divacka-anketa-o-nej-inscenaci-a-herce-roku
- Jihočeské divadlo pořádá udílení cen Jihočeská Thálie, součástí je i cena pro divácky nejúspěšnější inscenaci roku:
https://www.tanecnimagazin.cz/tag/jihoceska-thalie/   atd.
V operním světě je známé udílení cen Libuška v rámci pravidelného Festivalu hudebního divadla Opera. Součástí je i udílení cen diváků za nejlepší inscenaci roku:
https://www.divadlo.cz/?clanky=15-rocnik-festivalu-hudebniho-divadla-opera-2022-ceny-libusky
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
Brno-město
Knihovna
Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Datum zadání dotazu
12.12.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu