Jak vzniklo slovo Benar
Text dotazu
Ve slaném dle knihy Historie a současnost podnikání na Kladensku a Slánsku se str. 138 a 139 píše o přádalně ve Slaném, která po znárodnění přijala název BENAR, kde se tento pojem vyskytuje, co znamená, jak výraz vznikl.
Odpověď
Dobrý den,
informaci o tom, jak vznikl název podniku Benar,  se nám v našich dostupných tištěných zdrojích nepodařilo najít.  Z jednoho internetového odkazu určité vysvětlení vyplývá, viz níže. Bohužel ale nemáme možnost ověření. Doporučujeme obrátit se na  muzeum nebo oblastní archiv v daném regionu, viz http://muzeum.slansko.cz/ nebo Státní okresní archiv Kladno Nám. Starosty Pavla 11
272 01, Kladno  312246841, 312243992  312243992 soka-kladno@soapraha.cz pracoviště Slaný Fričova 149, 274 80 Slaný
http://www.soapraha.cz/index.php?archiv=4
Zdroje:
http://www.slanskelisty.cz/sl/podnikani/21-08-vodvazne.php
Slánská přádelna, nejvíce známá pod názvem Benar, patří neodmyslitelně k městu. V rozlehlé budově, postavené s fortelem tehdejším stavebníků vlastním v roce 1903, se vyráběla příze naposledy ještě nedávno - v roce 2003...
http://www.bohmischleipa.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=67
Ve dvacátých letech 20. století přešla továrna do majetku firmy Bratři Richterové z Varnsdorfu, českého Manchesteru, jak se tehdy také říkávalo. V letech třicátých byla továrna modernizována a rozšířena až ke školní zahradě. Dne 21.5.1945 převzal přádelnu národní správce Antonín Rösler v rámci skupiny převážně Varnsdorfských textilek. Z tohoto celku, pozdější Velvety, byla přádelna později vyjmuta a zařazena nejdříve do sdružení Cotona Praha. Avšak záhy byl českolipský podnik začlěněn do komplexu bavlnářských závodů Benar se sídlem v Benešově nad Ploučnicí. Zřizovací listina byla vydána 3.10.1949. V roce 1968 byl Benar oddělen od řeky silničním tělesem silnice 262/II, kterému padly za oběť sklady závodu. Po privatizaci v roce 1993 firma funguje pod názvem Polydekor...
http://www.mala-velen.estranky.cz/clanky/zivnosti_-prumysl-a-zemedelstvi/prumysl-a-tovarny.html
K obci patří rovněž další továrna, která sousedí spolu s několika domy s městem Benešov n.Pl. Katastrálně však patří k Malé Veleni. Je to objekt , který patřil k mnoha továrnám Benaru v Benešově n. Pl. Ten zpracovával bavlnu a k jeho hlavním výrobkům patřilo ložní prádlo. BENAR - název vznikl po znárodnění, je to volná zkratka Benešovský národní podnik. Objekt v katastru obce měl pořadové číslo 05, zabýval se opravami strojů. Rovněž zde bylo vývojové pracoviště Benaru. Také tento závod měl vlastní elektrárnu a byl pro Benar důležitou součástí. Po roce 1989, kdy přechází do soukromého majetku, začíná Benar jako velký podnik, který měl závody v mnoha městech, upadat. Zavírají se jednotlivé závody. Mezi nimi je objekt Benaru 05...
V periodiku Průboj (8.11.1958, s.3) se píše: "...Benar - říkat benešovský je trochu nepřesné, neboť sdružuje celkem šestnáct závodů ve čtyřech krajích republiky - není malým závodem...".
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 10:16
Ota Dračka píše:
Sobota 30.11.2019 08:29
Vážení, název podniku Benar vychází z toho, že sídlo firmy bylo v Benešově nad Ploučnicí a podnik byl národním podnikem. Je to tedy složenina ze slov BEnešov a NARodní, tedy BENAR. Tato firma měla řadu poboček po celém Československu a její výrobky měly zvuk po celém světě pro svou kvalitu. Ve firmě byl třísměnný provoz, firma dávala práci velkému množství lidí, měna i své učiliště, rekreační střediska atd.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu