-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak vypadá erb rodu Auerspergů a co tyto erbovní figury vyjadřují?
Děkuji
Dobrý den
Kompletní popis erbu Auerspergerů se nám nalézt nepodařilo, ale poměrně dost informací o vzniku a vývoji jejich erbu naleznete zde: http://gis.fsv.cvut.cz/zamky/genealogie/auersperg/php/info.php.
Obecně základy heraldiky si můžete načíst např. zde: https://www.velebny.cz/heraldicky-slovnik.
Níže jsme Vám vytipovali zdroje, týkající se rodu Auerspergů. Jde nejen o veřejně dostupné online zdroje, ale také digitalizované dokumenty nebo další publikace (i nedostupné online).
Zdroje:
* https://cs.wikipedia.org/wiki/Auerspergov%C3%A9
* https://www.historickaslechta.cz/prehled-rodu/auersperg-zakladni-udaje/
* NOHEL, Roland. Auerspergové v Čechách. Kutná Hora: OKC, 1997. 49 s. ISBN 80-902359-0-5.
*HALADA, Jan a PECHÁNEK, Miroslav. Lexikon české šlechty: erby, fakta, osobnosti, sídla a zajímavosti, [Díl 1]. Praha: Akropolis, 1992. sv. [Díl 1] s. 12. ISBN 80-901020-3-4. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:3b7161c0-e7fc-11e6-8010-005056827e51
*VITANOVSKÝ, Michal. Pyšelská heraldika. V Praze: Regulus, 2006. s. 53. ISBN 80-86279-24-3. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:1f94ff80-9ee4-11e7-a093-005056825209
*ŽUPANIČ, Jan, STELLNER, František a FIALA, Michal. Encyklopedie knížecích rodů zemí Koruny české. Praha: Aleš Skřivan ml., 2001. s. 102. ISBN 80-86493-00-8. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:20e15960-9a1c-11e6-9328-005056825209
*PELANT, Jan. Erby české, moravské a slezské šlechty: vývoj erbů a stručné dějiny 610 rodů. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2013. 622 s. ISBN 978-80-7422-254-2.
*Atlasy erbů a pečetí české a moravské středověké šlechty. Academia. ISBN 80-200-1136-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:d37babc0-6f03-11e4-9d98-005056825209
*Veselíková, Markéta. Rodinný archiv Auerspergů, Žleby a Slatiňany. Markéta Veselíková. In: Sborník archivních prací. Praha : Odbor archivní správy a spisové služby MV ČR Roč. 67, č. 1 (2017), s. 199-254.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
06.11.2020 20:53