Jak se vydává kniha
Text dotazu
Jak vypadá celý proces vydání knihy od nápadu autora až po knihkupectví?
Když si usmyslím, že něco vyplodím, co vše musím udělat na úřadech?
Prý jde vydávat přes vydavatelství nebo vlastní nákladem, jaký je mezi tím rozdíl? Když něco napíšu, vytisknu si to na své tiskárně co mám na stole a pak si naprogramuji e-shop je to legální? Prý se musí odesílat knihy do Národní knihovny. To se týká všech titulů nebo i "těch co prodávám prostřednictvím svého e-shopu svým "fanouškům" a nikdo "normální" by si to nekoupil. :-)
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že na řadu otázek by Vám mohla odpovědět publikace "Jak se dělá kniha" a další obdobně zaměřené knihy. Podobné dotazy jsme již v rámci služby Ptejte se knihovny zodpovídali, tyto odpovědi z části naleznete v archivu, např. http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/vydani-knihy-vlastnim-nakladem/.
* PISTORIUS, Vladimir. Jak se dela kniha: prirucka pro nakladatele. 3. doplnene a prepracovane vydani. Pribram: Pistorius & Olsanska, 2011. 280 s. ISBN 978-80-87053-50-8.
Přehled knihoven, které podle Souborného katalogu 3. vydani knihy vlastní - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=004813979&local_base=SKC, přehled knihoven podle souborného katalogu SKAT http://www.vkta.cz/skat/l.dll?cll~962198.
* WOLL, Thomas. Rukověť nakladatele: řemeslo, věda, umění. Praha: Signeta, 2002. 296 s. ISBN 80-902608-4-5.
Přehled knihoven, které podle Souborného katalogu knihu vlastní -  http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001002170&local_base=SKC, přehled knihoven podle souborného katalogu SKAT http://www.vkta.cz/skat/l.dll?cll~205659
* HALADA, Jan. Clove a kniha. Praha: Karolinum, 1993. 120 s. ISBN 80-7066-767-2.
Vydavatel periodických a neperiodických publikací je povinen vybraným knihovnám odevzdat určený počet tzv. povinných výtisků vydaných titulu, mezi příjemce povinného výtisku patří i NK ČR. Řadu užitečných informací naleznete na stránkách Svazu českých knihkupců a nakladatelů: https://www.sckn.cz/, kde se můžete také zaregistrovat pro rozšířený přístup k informacím.
Na stránkách Lupa.cz najdete starší článek o legislativních podmínkách provozování e-shopu (http://www.lupa.cz/clanky/zakladame-e-shop-legislativa-a-technicke-zazemi/), další informace by Vám mohla poskytnout asociace APEK (https://www.apek.cz/).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2012 07:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu