-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobry den,
prosim napiste mi jak se ucila vyjmenovana slova v roce 1960, tedy jeste pred tou zmenou souvisejici s mnozinami a zmenou ve vyjmenovanych slovech. Protoze moje deti se uz ucily tu novou verzi, tak jsem pri tom zapomnela tu, kterou jsme se ve skole ucili my v 60. letech.
Predem vam dekuji.
Dobrý den,
Vyjmenovaná slova jsou domácí slova (výjimečně i zdomácnělá: lyže), v jejichž kořenech (výjimečně i v příponě: brzy, slepýš, kopyto) se píše po tzv. pravopisně obojetných souhláskách y/ý. Toto y/ý píšeme rovněž ve slovech odvozených. Osobní a zeměpisná jména se pravopisným pravidlům nemusejí vždy podřizovat, proto se v souladu s tradicí lze setkat se jmény Mlynář i Mlinář, Syrovátka i Sirovátka, Zima i Zyma, Solopysky i Solopisky apod.
Vyjmenovaná slova jsou tradičně součástí Pravidel českého pravopisu (z roku 1902, 1913, 1941, 1957, 1993).
Řady slov, popř. jejich pořadí, uváděné v nejrůznějších příručkách (PČP, mluvnice, školní učebnice) nejsou zcela totožné; mohou se lišit jak učebnice starší a současné, tak i výčty v různých typech učebnic a cvičebnic. Výběr slov v učebnicích není záležitostí Ústavu pro jazyk český, ale jednotlivých autorů a nakladatelství. Uvedený přehled vychází z přehledu v platných PČP (akademická a školní verze jsou shodné). Zeměpisná a osobní jména jsou do přehledu vyjmenovaných slov zařazena výběrově; těch, v nichž se píše y/ý, je více. Na internetové adrese https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=100 naleznete v bodě 2. Přehled vyjmenovaných slov (aktuální).
Přinášíme Vám zde jako odpověď na Váš dotaz přehled vyjmenovaných slov z učebnice z roku 1963:
*by, bý: býti, obyčej, bystrý; bylina, kobyla, býk; babyka; vlastní jména Bydžov, Přibyslav, Hrabyně, Zbyněk, Zbyslav aj.
*ly, lý: slyšet, mlýn, blýskat se; polykat, plynout, plýtvat; lýko, lysý, lýtko, lyže; pelyněk, slynout, plyš; plytký, vlys; vlastní jména Lysolaje, Volyně aj.
*my, mý: my (zájmeno 1. os. množ. č.), mýt, hmyz, myslit (i myslet) mýlit se, myš ; hlemýžď, mýto, mýtit ; mykat, zamykat, vymykat se, přimykat se, smýkat, dmýchat; chmýří, nachomýtnout se, mys ; vlastní jména Litomyšl, Kamýk aj.
*py, pý: pýcha, pytel, pysk; netopýr, slepýš, pyl; kopyto, klopýtat, třpytit se; zpytovat, pykat, pýr; pýří, pýřit se, čepýřit se; vlastní jména Pyšely, Spytihněv aj.
*sy, sý: sytý, syn, sýr, syrový, syrý (syrový, vlhký), sychravý, usychat (i usýchat); sýkora, sysel, sýček; syčet, sypat; vlastní jména Bosyně, Syneč aj.
*vy, vý: slova s předponou vy-, vý- (např. vybrat, výběr), vy (zájmeno 2. os. č. mn.), vykat, vysoký; vydra, výr (pták), zvykat; žvýkat, výt, výskat; povyk, vyza, vyžle, cavyky; vlastní jména Vyškov, Výtoň aj.
*zy, zý: brzy, jazyk, nazývat; vlastní jméno Ruzyně
Zdroj: MELICHAR, Jiří, CENEK, Svatopluk a STYBLÍK, Vlastimil. Český jazyk: učební text pro kurs z učiva základní devítileté školy : pro posluchače Čs. rozhlasu. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1963. s. 19. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:bbc6d870-843a-11e7-94b3-005056825209
Změny v pravopisu za posledních padesát let naleznete na
https://www.mojecestina.cz/article/2009083103-zmeny-v-pravopisu-za-poslednich-padesat-let-1.
Pro případné další dotazy týkající se českého jazyka se můžete obracet na
https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html
další zdroje:
*https://cs.wikipedia.org/wiki/Vyjmenovan%C3%A1_slova
*https://www.mojecestina.cz/article/2009083103-zmeny-v-pravopisu-za-poslednich-padesat-let-1
*https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=100
*https://www.jak-se-pise.cz/vyjmenovana-slova/
*http://spn.cz/
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
06.04.2021 14:10