Jak se učí v ruských školách o Stalinovi?
Text dotazu
Učí se o něm jako o negativní postavě a nebo spíš pozitivně a obecně o komunismu? A jak se na základních či středních školách v Rusku učí třeba 2. světová válka a nacismus, vědí ruské děti o tom, že původně Rusové bojovali s nacisty, a přešli na druhou stranu až po té co je Hitler napadl? Totiž nedávno nějaký youtuber dělal v ruských ulicích anketu z historie, a když se ptal ruských kolemjdoucích na 2. světovou, tak všichni SSSR popisovali jako zemi plnou hrdinů, která zachránila Evropu a když tam ty odpovídající tazatel konfrontoval že sověti byli nejdřív s nacistama, tak mu tam začali nadávat, co si to vymejšlí za nesmysly, jako by tahle verze historie byla pro ně úplně neznámá.
Odpověď
Dobrý den,
ano, je tomu bohužel tak. Ruské učebnice hovoří o ruské minulosti poměrně nekriticky a některé události a osoby jsou v učebnicích popisovány značně odlišně než v učebnicích evropských zemí.
Na toto téma byla v roce 2016 zpřístupněna v Praze výstava s názvem Různé války: http://gulag.cz/novinky/vystava-ruzne-valky-vyvolala-v-moskve-velky-poprask ; https://echo24.cz/a/wPgws/rusko-veri-ze-spasilo-svet-jiny-pohled-odmita
V souvislosti s výstavou byl Ústavem pro studium totalitních režimů pořádán seminář na dané téma, který si ve videozáznamu můžete přehrát zde: https://www.ustrcr.cz/konference/historie-versus-propaganda-vztah-k-minulosti-v-soucasnem-rusku/
Články k tématu:
* http://blog.aktualne.cz/blogy/pohled-zblizka.php?itemid=26444
* http://forum24.cz/v-rusku-sili-tlak-na-nevladni-organizace-a-soudobe-historiky/
V případě zájmu by Vám ke konané výstavě a dané problematice mohli říci více organizátoři výstavy ze společnosti Gulag.cz (http://gulag.cz/o-nas) či odborníci z Ústavou pro studium totalitních režimů (https://www.ustrcr.cz).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.09.2018 18:04
Jan Pešula píše:
Sobota 22.09.2018 11:40
Možná by Vás mohly zajímat i nezprostředkované informace - samotné školní učebnice. Našel jsem dvě, jednu "starou" z roku 2012 a jednu "novou" z roku 2016, která odpovídá novým standardům přijatým po roce 2014. Při zběžném čtení mi přišlo, že tam neprotlačují žádnou ideologii, spíš popisují než hodnotí, hodnocení nechávají na studentech ve formě otázek po kapitolách. K učebnicím existují i metodické materiály. Můj dojem z toho celého je: Historie 1917-1991 (komunismus) už je daleko, neoslavuje se, připomínají se pozitivní události i zločiny v kontextu (kniha z r. 2012 mi v tomto připadá lepší - viz např. vysvětlení paktu Molotov-Ribbentrop na str. 188-194, kde celkem přesvědčivě argumentují, že Stalin pojal spojenectví s Hitlerem až poté, co neuspěl s Anglií a Francií, a z hlediska ruských národních zájmů udělal dobře)
- Vítězství SSSR ve 2. světové válce byla zásadní událost v životě Ruska a oslavuje se jako záchrana a vítězství ruského národa
- Přelom 20. a 21. století je zobrazen tak, aby vyhovoval Putinovým cílům, kterým je jednotný, silný, soudržný stát i za cenu potlačení domácích nespokojenců a nepopularity v cizině. (Do jaké míry je to mínění většiny obyvatel a po jaké mediální masáži je jiná věc.)
Takže na rozdíl od komunistických učebnic (které starší z nás pamatují) se tam otevřeně nic neoslavuje ani nezatracuje, ale propaganda se projevuje spíš ve formulacích, v tom co není vysloveno (např. jsem nenašel zmínku o válečných zločinech Rusů proti německým civilistům a polskému odboji), v otázkách týkajících se ruských hranic a hlavně v popisu posledních let. Například o anexi Krymu píší: "Roku 2014 Rusko zápasilo s vážnými ekonomickými a politickými těžkostmi, vyvolanými politikou sankcí ze strany zemí Západu v souvislosti s událostmi na Ukrajině a znovusjednocením (po referendu) s Krymem." - s. 325. Na straně 302 téže knihy je citován Putinův výrok o rozpadu SSSR jako o největší geopolitické katastrofě století. Starší učebnice zase jednoznačně mluví o dobytí Kuril a jižního Sachalinu jako o osvobození (s. 236).
Úřední tlak na interpretaci historie tam určitě je - viz nejen to, co řekl prof. Zubov (viz odkaz na ustr.cz v odpovědi knihovny, pak pdf (https://www.ustrcr.cz/[…]/Historie-propaganda-rus-1.pdf), 1. příspěvek), ale i zmíněné jednotné standardy. Čili nejde o návrat k oslavě Stalina, spíš snahu využít všech prostředků, hlavně těch méně výrazných, ke sjednocení národa pod vedením současného režimu. Obdobné věci v mírnější či silnější podobě vidíme i jinde, viz např. nedávný spor o kalendář Českých drah (https://www.lidovky.cz/byzn[…]1130_151040_ln-doprava_kopp) nebo německé obavy z krajně pravicových stran (https://www.parlamentnilist[…]-zeme-nadale-stoupat-552477). Rusové ale mají, jak je vidět, v této oblasti náskok.
Na další analýzy už nemám čas, navíc jsem v tomto oboru amatér. Nejlépe bude, když se přesvědčíte na originálních zdrojích sama a uděláte si vlastní názor. Přeji hodně zdaru ve Vašem případném výzkumu.
Jan Pešula píše:
Pondělí 24.09.2018 21:22
Na Google Books se dá kniha (učebnice) koupit za cca 2 EUR ( https://books.google.de/books?id=Q5hiDwAAQBAJ ). Přeji zajímavé a poučné čtení.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu