-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
prosím o jméno, případně několik životopisných dat ženy, díky jejímž prostřednictvím se dostaly na veřejnost skandální fotografie zmrzačených obyvatel Belgického Konga na konci 19. století, za která byl nepřímo zodpovědný jeho majitel, belgický král Leopold II.?
Děkuji
Dobrý den,
autorkou fotografií byla Angličanka Alice Seeley Harrisová (1870 - 1970).
O jejím životě a práci se můžete více dočíst v následujících knihách a článcích:
knihy:
* Smith, J. P. (2014). Don't call me lady: The journey of Lady Alice Seeley Harris. (dostupná v plném textu částečně též na Google Books)
* Willen, J., & Gann, M. (2015). Speak a word for freedom: Women against slavery.
* Rule, B. (2012). In the wings: Stories of forgotten women. Woodstock, ON: Seraphim Editions.
* Pavlakis, D. (2016). British humanitarianism and the Congo reform movement, 1896-1913. London: Routledge. (dostupná v plném textu částečně též na Google Books) Geary, C. M., Pluskota, K., & National Museum of African Art (U.S.). (2003). In and out of focus: Images from Central Africa, 1885-1960. Washington, D.C.: Smithsonian National Museum of African Art in association with Philip Wilson, London. (dostupná v plném textu částečně též na Google Books)
* Autograph (Organization), & Anti-Slavery International. (2010). Republic of the Congo. London: Autograph ABP.
článek:
Hasian, M. (January 01, 2015). Alice Seeley Harris, the Atrocity Rhetoric of the Congo Reform Movements, and the Demise of King Léopold's Congo Free State. Atlantic Journal of Communication, 23, 3, 178-192.
Internetové zdroje:
* https://en.wikipedia.org/wiki/Alice_Seeley_Harris
* https://www.vice.com/en_uk/article/wd4vqm/colonialism-on-camera
* http://www.liverpoolmuseums.org.uk/ism/exhibitions/brutal-exposure/alice-seeley-harris.aspx
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
25.08.2017 10:24