Jak se jmenovala ulice v r.1940 v Ruzyni, dnes Chomutovská čp1? Děkuji za odpověď.
Text dotazu
V r.1930 se můj otec narodil v Praze,Ruzyni,dnes ul.Chomutovská.Jak se v té době jmenovala?
Syn Stanislav Kratina.
Odpověď
Dobrý den,
dnešní ulice Chomutovská (pojmenovaná dle města Chomutov) v Praze-Ruzyni nese tento název od roku 1962. Předtím byla uváděna jako Družstevní. Přesný původ názvu Družstevní není znám. Pravděpodobně souvisí s družstevnictvím obecně. V ulici se mohly nacházet domky postavené družstvem či název odkazoval na Jednotné zemědělské družstvo. Je známo, že v roce 1939 již ulice existovala. Pojmenována byla ovšem až mezi lety 1948 - 1951. Před tímto datem pravděpodobně žádný název nenesla.
Použité zdroje
LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha: Libri, 1997-2012. 3 sv. ISBN 80-85983-23-0.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.08.2018 22:42
Jan Pešula píše:
Pátek 17.08.2018 13:35
Jen pro doplnění: Ulice se dá najít na plánu Prahy z roku 1938 - viz příslušný list na http://web2.mlp.cz/mapa1938/list_36 . Současná Chomutovská je na něm znázorněna jako pokračování ulice Dělnické (dnes Dobrovízská) na jihozápad od křižovatky s Husovou (dnes Kralupská).
Vzhledem k tomu, že na tomto plánu většinou uvádějí názvy delších ulic jen jednou - viz např. Tyršova (dnes Stochovská) nebo Rašínova (dnes Přílepská) - tak se nedá vyloučit, že se neoznačená část rovněž jmenovala Dělnická. Ale je to jen domněnka. Je také dost možné, že žádný název neměla (jak píše knihovna), což je pro vesnice typické.
Něco k historii pojmenování by mohly napovědět protokoly z jednání rady MNV Ruzyně z let 1945-60, které jsou společně s dalšími dokumenty z této obce před připojením k Praze uloženy v Archivu hl. m. Prahy na Chodovci ( http://katalog.ahmp.cz/prag[…]35d59c8102ab6340867c656b26d ). Jedná se ale o zatím nepříliš zpracovaný fond, takže by to asi bylo jen pro velmi zanícené badatele. Při porovnávání tehdejšího a současného stavu můžete využít i vyhledávání v katastru nemovitostí ( https://nahlizenidokn.cuzk.cz/VyberBudovu.aspx?typ=Stavba ) podle čísel popisných, která jsou většinou stabilní a měla by souhlasit se současnými. Ale to jen na okraj.
Přeji hodně zdaru při Vašem dalším genealogickém či jiném výzkumu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu