-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
existuje nějaká internetová stránka, přes kterou by mohl pracovník knihovny oslovit autory knih s žádostí o autorské čtení?
Děkuji
Dobrý den,
domníváme se, že pokud chcete získat nějakého autora na besedu, přednášku nebo autorské čtení, musíte oslovit přímo konkrétního spisovatele. Nesetkali jsme se s tím, že by existovala nějaká databáze nebo internetová stránka, která by shromažďovala zájemce o autorské čtení nebo nabízela zájemcům autory. A propagaci autorského čtení asi musí každá instituce - knihovna, klub,... dělat sama. Autoři si rádi sami představují svoje dílo, snaží se tím dostat do povědomí čtenářů od samého začátku vydávání vlastní tvorby. Není tedy asi problém oslovit autora a na autorské čtení ho pozvat. Autoři většinou mají svoje stránky a získat kontakt na ně by neměl být tak velký problém.
M. Viewegh: "... besedy s lidmi mě nabíjejí pozitivní energií, a navíc jsou důležitou zpětnou vazbou. Najednou vidím, že to, co dělám, má smysl. Když mám na autorském čtení plno, tak mi to prostě hodně pomáhá."
(Zdroj: http://ostrava.idnes.cz/viewegh-se-rozvadi-beru-to-jako-zivotni-prohru-priznal-spisovatel-1d9-/ostrava-zpravy.aspx?c=A150520_204635_ostrava-zpravy_jog)
Několik postřehů k problematice autorského čtení:
Před několika lety např. v Brně se celý červenec, každý den, v divadle Husa na provázku, objevoval od 18 jeden kanadský a pak od 20 jeden český autor, přečetl ukázku ze své knihy a samozřejmě o ní i následně s chutí debatoval. Má to letitou tradici.
Otázkou je, jak velká propagace je pro takovou akci udělána; ze zkušenosti pokud se nejedná o známého autora typu M. Viewegh, tak přijde málo lidí. Pro návštěvníky Inflow a studenty KISK byla jistě příjemná ta skutečnost, že každé čtení je v reálném čase dostupné na adrese:
mms://streaming.autorskecteni.cz
Z příspěvku na Konferenci Knihovny současnosti:
"Mezi problematické a nejasně vymezené pojmy jsme zařadily tyto: informační vzdělávání, čtenářská dílna, tematická lekce, multikulturní výchova, mediální výchova, exkurze, přednáška, autorské čtení. Tyto okruhy aktivit nabízí veřejné knihovny školám běžně, ale málokterá knihovnice je schopná vysvětlit náplň pojmu nebo ho přesněji definovat. To vede k tomu, že si pracovníci knihoven přiřadí pod pojmy to, co sami považují za adekvátní, a liší se tak i obsah aktivit v knihovnách stejné úrovně."
http://www.sdruk.cz/data/xinha/sdruk/ks2010/sbornik_2010.pdf
Mohla by Vás zajímat i kniha, která autorské čtení zmiňuje:
Hlavní název: "O slušnou odměnu bude pečováno--"
Podnázev: ekonomické souvislosti spisovatelské profese v české kultuře 19. a 20. století
Vydání: Vyd. 1.
Editor: Břeň, Tomáš
Editor: Janáček, Pavel, 1968-
České vysoké učení technické v Praze
Spolek Svatobor
Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Ústav pro českou literaturu AV ČR Vydáno : 2009 Klíčová slova: česká literatura, ekonomické aspekty, literární tvorba, literární tvorba, ekonomické aspekty, ekonomické chování, literatura a společnost, honoráře
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:4325be80-3dcb-11e4-bdb5-005056825209
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
01.06.2015 13:34