jak najít výtisky novin Dokořán a České slovo
Text dotazu
Dobrý den,
hledám tyto ročníky novin, ale nemůžu je v katalogu najít, pomohli byste mi je najít?
Dokořán, roč. 1999, č. 10
České slovo, , roč. 1987, č. 1987 a roč. 1985, č. 32
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
pro vyhledávání novin můžete využít katalogy dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F/, zde především Souborný katalog ČR - periodika (báze SKCP) , kde zjistíte, která česká knihovna má daný dokument ve svém fondu nebo poté katalog NK ČR (báze NKC) - pokud jste čtenářka Národní knihovny, pravděpodobně upřednostníte tento katalog.
Periodikum Dokořán - zde si nejsme jistí, které periodikum potřebujete, existují dvě s tímto slovem v názvu:
* Dokořán: bulletin Obce spisovatelů. Praha: Obec spisovatelů, 1997- . Dostupné také z: http://www.obecspisovatelu.cz/Obec_spisovatelu/Dokoran/Dokoran.html.
V NK ČR je pro rok 1999 dostupné pouze č. 9, 11-12. Číslo 10 je uloženo v Národním konzervačním fondu.
Dle údajů z báze SKCP jsou noviny z roku 1999 dále dostupné v těchto knihovnách:
* Národní muzeum - Knihovna Praha - www.nm.cz
* Filosofický ústav AV ČR, v. v. i. - Knihovna - knihovna.flu.cas.cz
* AV ČR - Ústav pro českou literaturu Praha - www.ucl.cas.cz
* Památník národního písemnictví Praha - www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz
* JVK České Budějovice - www.cbvk.cz
* Středočeská vědecká knihovna Kladno - www.svkkl.cz
Druhé periodikum je:
* Dokořán. Brno: Městské divadlo Brno, 1995- . ISSN 1212-2149.
V NK ČR bohužel č. 10 chybí u exemplářů pro prezenční studium. Noviny jsou opět dostupné v Národním konzervačním fondu, dle záznamů v katalogu by měly obsahovat č. 10.
* Divadelní ústav Praha - www.divadlo.cz
* Moravská zemská knihovna Brno - www.mzk.cz
Pokud jste naší uživatelkou, můžete se k archivnímu exempláři dostat v Centrálním depozitáři v Hostivaři (http://www.nkp.cz/o-knihovne/zakladni-informace/kontakty) . Se žádostí  o zapůjčení těchto exemplářů se obraťte na Informace v hale služeb NK ČR.
Pokud nenavštěvujete žádnou z uvedených knihoven, můžete prostřednictvím Vaší knihovny požádat o zapůjčení novin (příp. kopii vybraného článku) přes meziknihovní výpůjční služby.
Periodikum České slovo (úplná citace: České slovo: ústřední orgán České strany národně sociální. Praha: Melantrich, 1907-1945) bylo vydáváno v letech 1907-1945.
Jediné periodikum České slovo z těchto let jsou noviny:
* České slovo: noviny československého exilu. Munchen: Benes, [1954-19-- ].
Ovšem ty vycházely nepravidelně (pravděpodobně to byl spíše měsíčník, neboť čísla jsou většinou 1-12 v daném ročníku) a podle uvedeného čísla, které potřebujete (rok 1985, č. 32; u roku 1987 není číslo uvedeno, resp. je chybné) předpokládáme, že by se ve Vašem případě spíše jednalo o deník.
České slovo: noviny československého exilu za rok 1985 v současné době bohužel v NK ČR nelze půjčit, rok 1987 lze půjčit pro prezenční studium do studovny (jedná se o č. 1-12).
Neměla jste spíše na mysli periodikum: Svobodné slovo: [Praha - hlavní vydání]. Praha: Melantrich, 1945-1996. ISSN 0231-732X ?
Dostupnost těchto novin opět zjistíte v katalogu Národní knihovny či v Souborném katalogu periodik ČR. Pokud v katalogu Národní knihovny nenaleznete rok, který byste potřebovala nebo je uveden exemplář pouze v Národním konzervačním fondu, zkuste dokument dohledat v katalogu naskenovaných katalogizačních lístků - Katif (http://katif.nkp.cz/ , jednotlivé katalogy poté na adrese http://katif.nkp.cz/Katalogy.aspx ), kde lze většinou vyhledat další exemplář pro prezenční studium.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 14:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu