jak funguje baterie
Text dotazu
Potrebuji laikovi jednodusse vysvetlit, jak funguje baterie (klasicka baterie treba do walkmana). Jaka je jeji historie? Kdo stal na jejim pocatku, kdy vznikla a jak a kdo ji vyvijel?
Odpověď
Dobrý den, níže uvedené informace o baterii a její historii jsou citovány z knihy:
MACAULAY, David, ARDLEY, Neil. Mamutí kniha techniky. Praha : Nakladatelství
Slovart, 1996. s. 288, 370
Všechny baterie se skládají ze dvou elektrod a elektrolytu, v němž dochází k chemické reakci a vznikají volné elektrony. V bateriích se suchými články tvoří elektrolyt směs chemikálií rozemletých na prášek. Jiné stejnosměrné zdroje, např. akumulátory, obsahují kapalný elektrolyt. Napětí baterie závisí na kovu, z něhož jsou vytvořeny elektrody.
Baterie s dlouhou životností Pevná ocelová schránka obsahuje práškový zinek a oxid manganičity promíchaný se zásaditým elektrolitem. Elektrolit vyvolává chemickou reakci, v níž se zinek mění na oxid zinečnatý. Atomy zinku ztrácejí elektrony a stávají se kladnými zinkovými ionty. Ionty manganu vázané v oxidu manganičitém elektrony opět získávají. Tato baterie vytváří napětí 1,5 voltu.
R. 1799 si italský anatom Luigi Galvani všimly, že nožka mrtvé žáby pověšená na železném zábradlí sebou škubne, když se jí dotkne kouskem kovu. Galvani dospěl k správnému závěru, že tuto reakci způsobuje elektřina. Jiný Ital jménem Alessandro Volta tyto pokusy zopakoval a přišel na to, že elektřina nepochází ze žáby, jak se domníval Galvani, ale z kovu. Nakonec Volta objevil, že měď a zinek mohou uvolnit velký náboj když sestaví sloupec, ve kterém jsou střídavě zinkové a měděné destičky odděleny polštářky napuštěnými slanou vodou, teče stálý elektrický proud. Voltova baterie, značně vylepšená od r. 1800, byla vůbec první.
Jednoduché popisy jsou i v dalších encyklopediích, např.:
Věda a technika srozumitelně. Havlíčkův Brod : Fragment, c1998. s. 78-81.
1000 otázek a odpovědí : řekni mi, proč - ? : dětská obrazová encyklopedie.
Praha : Svojtka & Co, 1999. s. 78, 81.
PORTER, Alison, DAVIES, Eryl. Jak se co děje. Praha : Svojtka a Vašut, 1997. s. 10
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2008 18:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu