Jak byly v Olomouci přejmenovány ulice Viljamsova a Dr. S. Allenda?
Text dotazu
Mám seznam spolužáků z roku 1981 a nemohu najít v Olomouci ulice Viljamsova a Dr. S. Allenda. Obě ulice jsou uvedeny v oficiálním seznamu adres spolužáků školy z té doby.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ulice Dr. S. Allenda je dnes ulice Hněvotínská.
Jedná se o starodávnou (polní) cestu z Olomouce přes zaniklou osadu Gošikl západním směrem k Hněvotínu.
V letech 1925-1939 nesla ulice název Hněvotínská, v letech 1939-1945 Hněvotínská cesta (včetně ul. Štítného),
1945-1973 Hněvotínská, 1973-1990 Salvadora Allende; Allendeho, od r. 1990-dosud opět Hněvotínská.
Ulice Viljamsova je dnes ulice Junácká.
Název připomíná českou skautskou organizaci Junák, založenou v roce 1914 prof. A. B. Svojsíkem jako součást světově organizovaného skautského hnutí. Junák (častěji Svaz junáků-skautů a skautek ČSR) byl třikrát rozpuštěn (1939, 1949, 1970), ale mezi tím se sám dokázal třikrát v plné síle obnovit, naposledy v roce 1989.
V letech 1953-1990 byla ulice pojmenována Viljamsova, od r. 1990-dosud Junácká.
Použité zdroje
Lexikon olomouckých ulic. 1. vyd. V Olomouci: Burian a Tichák, 2009. S. 64, 75. ISBN 978-80-87274-02-6.
https://encyklopedie.olomou[…]evotinska-salvadora-allende
https://encyklopedie.olomouce.cz/[…]/junacka-viliamsova
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
Olomouc
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
15.01.2018 18:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu