Jablonec, tisk po r. 1945
Text dotazu
Dobrý den, chystám se zpracovávat bakalářskou práci na téma redakce českého tisku v Jablonci nad Nisou od roku 1945-cca 1950. Zajímalo by mě, kde bych mohla zjistit jaké noviny (týdeníky, oběžníky...) v Jablonci vycházely a jaké celostátní deníky měly v Jablonci filiálku. Bohužel ve státním okresním archivu tyto informace nemají, podařilo se mi vypátrat obdeník Jablonecká pravda (bohužel bez přesných údajů od kdy do kdy vycházel) a filiální redakci liberecké Stráže severu...Předem moc děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den, omlouváme se za opožděnou odpověď. V bibliografii Noviny České republiky
1919-1945 jsme nalezli jediný titul vycházející v uvedeném období v Jablonci, a to Reichenberger Tagesbote, který vydávala Československá strana národně socialistická. Jednalo se o deník, později noviny vycházely 2x denně + týdenní vydání. Vydávány byly v letech 1919-1945. Kompletní záznam Reichenberger Tagesbote si můžete prohlédnout i v Souborné bázi PER, kterou buduje Moravská zemská knihovna (http://www.mzk.cz/katalogy/). Kromě bibliografie Noviny České republiky 1919-1945 byla vydána i bibliografie Časopisy České republiky 1919-1945, tuto bibliografii jsme neprověřovali.
Tuto bibliografii má ve svém fondu např. Krajská knihovna v Liberci (http://www.kvkvli.cz).
KUBÍČEK, Jaromír a kol. Noviny české republiky 1919-1945. 2 sv. Brno : Sdružením knihoven ČR, 2004. ISBN 80-86249-27-1.
KUBÍČEK, Jaromír a kol. Časopisy České republiky 1919-1945. 2 sv. Brno : Sdružením knihoven ČR, Moravská zemská knihovna, 2006-7. ISBN 80-86249-35-2.
V Bibliografii periodik v českých krajích 1945-1963 jsme nalezli ještě několik periodik vydávaných v Jablonci nad Nisou. I tato bibliografie se nachází ve fondu Krajské vědecké knihovny v Liberci:
* Budujeme Nový Jablonec (1950-1952)
* Harusák (1950)
* Hasičský zpravodaj OHJ č. 79 (1948-49)
* Jablonecká Pravda (1945)
* Kartonážník (1949-1950)
* Perla (1950)
* Vodotop (1950)
KAŇKA, Vladimír. Bibliografie periodik v českých krajích 1945-1963 : Severočeský kraj. V Praze : Státní knihovna ČSSR-Národní knihovna v Praze, 1963. 49 l.
Pro další informace se zkuste obrátit na Krajskou knihovnu v Liberci, která buduje regionální fond dokumentů vycházejících na území Libereckého kraje (http://www.kvkli.cz/cz/sluzby/oddeleni-studijni-knihovna-a-periodika-7.html).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.01.2008 18:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu