J.V.Stalin, projev z 9. 2. 1946
Text dotazu
Dobrý den, prosím je možné získat celý text projevu J. V. Stalina z 9.2.1946? Měl by snad být v jeho spisech č. 14 (ale možná i jinde), ty však nejsou k sehnání. Nejlépe v češtině, přijatelná by snad byla i ruština. Děkuji Vám za ochotu.
Odpověď
Dobrý den, Stalinův projev z 9.2.1946 je v NK  dispozici v češtině i v ruštině. Najdete jej v těchto publikacích:
1. česky:
J. V. Stalin: Stalin v současném boji za mír, Praha: Mír, 1949 (a další vydání), na s. 19-33: Projev o rázu a výsledcích druhé světové války (Projev na předvolební schůzi stalinského volebního okruhu v Moskvě 9. února 1949) /v názvu chybně uvedeno "první světové války"/. sign. v NK ČR 54 G 33564 (a další).
2. rusky:
Reči na predvybornych sobranijach izbiratelej stalinskogo izbiratel'nogo okruga g. Moskvy : 11 dekabrja 1937 g. i 9 fevralja 1946 g. / Josif Vissarionovič Stalin. -- Moskva : Gospolitizdat, 1952. -- 23 s.
Ruské vydání jsme neměli v ruce, dostaneme je ze skladu zítra, zdá se ale, že české vydání reprodukuje projev celý. Knihu v NK musíte objednat na lístek nebo přes Katif, protože exempláře k půjčení do studovny njesou dosud zkatalogizovány.
Pokud jde o Stalinovy spisy, v češtině i v ruštině jsme zjistili 13. svazek jako poslední, nikde jsme nenarazili na žádný další a je pravděpodobné, že tímto svazkem Stalinovy Spisy skončily.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.10.2008 16:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu