J. Otto: Čechy
Text dotazu
Přeji Vám dobrý den a prosím o sdělení informace, kolik knih vydal nakladatel J. Otto v sérii Čechy (I. Šumava, II. Vltava apod.), s jakými názvy (oblastmi zájmu) a v kterých letech. Předem Vám velice děkuji.
Odpověď
Dobrý den, edici Čechy vydávalo Ottovo nakladatelství nejspíše od roku 1883 do roku 1908. Celkem se jedná o 14 svazků, přičemž svazek 3 (Praha) je rozdělen na dvě části.
*  Čechy. Díl 1, Šumava. Praha : Otto, [1883]. 268 s.
*  Čechy. Díl 2, Vltava. Praha : Otto, [1884]. 227 s.
*  Čechy. Díl 3, Praha. Část 1. Praha : Otto, [1886]. 336 s.
*  Čechy. Díl 3, Praha. Část 2. Praha : Otto, [1887]. 505 s.
*  Čechy. Díl 4, Polabí. Praha : Otto, [1888]. 285 s.
*  Čechy. Díl 5, Hory Orlické. Praha : Otto, [1889]. 266 s.
*  Čechy. Díl 6, V jihovýchodních Čechách. Praha : Otto, [1890]. 234 s.
*  Čechy. Díl 7, Středohoří. Praha : Otto, 1892. 260 s.
*  Čechy. Díl 8, Táborsko. Praha : Otto, 1892. 228 s.
*  Čechy. Díl 9, Západní Čechy. Praha : Otto, 1897. 523 s.
*  Čechy. Díl 10, Krušné hory a Poohří. Praha : Otto, 1896. 361 s.
*  Čechy. Díl 11, Rakovnicko, Slánsko a Středočeské Meziříčí. Praha : Otto, 1903. 403 s.
*  Čechy. Díl 12, Severní Čechy. Praha : Otto, [1902]. 480 s.
*  Čechy. Díl 13, Východní Čechy. Praha : Otto, 1905. 521 s.
*  Čechy. Díl 14, Severní Čechy. Část 2. Praha : Otto, 1908. 278 s.
Více informací o publikacích nabízejí katalogizační lístky - viz.
Naskenované katalogy: http://katif.nkp.cz/: Generální katalog I, Clas - Červh,  Čech, S-Čeč, čísla lístků: 1146 - 1148.
Stručné záznamy naleznete také v Online katalogu Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc (zadávaný výraz: Čechy Otto).
Všech čtrnáct svazků zveřejňuje v plném textu systém Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do?lang=cs (Monografie, Abeceda názvů monografií: Č, Čechy.)
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.05.2009 14:48
jituška píše:
Úterý 23.04.2019 18:07
Vážení přátelé,
velmi ráda bych vlastnila toto neuvěřitelné, láskyplně pojaté dílo.Existuje jiná možnost svazky Čechy( i třeba jako reprint) někde zakoupit?
Žádné přepracované dílo, žádné vyjmuté části ,prostě žádné změny na originále!!!
mnohokrát děkuji za Vaší odpověď
PSK - admin píše:
Středa 24.04.2019 18:41
Dobrý den,
jedná se o sběratelsky velmi atraktivní publikace. Pokud nebude fungovat link, odkaz: https://muj-antikvariat.cz/[…]Dechy&search_sub=Hledat , zadejte na této webové adrese, odkaz: https://muj-antikvariat.cz/ údaje Ottovy Čechy. Uvidíte sama, že publikace je sběratelsky žádaná a cena za jeden díl se pohybuje od Kč 800,- do Kč 5 000,-, např. třetí díl - http://www.valentinska.cz/[…]/product&product_id=170277
V Národní digitální knihovně Kramerius jsou jednotlivé díly digitalizovány. Pokud si stáhnete do Exploreru formát djvu, měla byste se z domova dostat k obsahu: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1274135
Vojtěch Pavelčík píše:
Středa 26.02.2020 15:00
Dobrý den. Je prosím někde možné zjistit v kterých letech byl vydán díl Vltava? Prvně v roce 1884 ale určitě to vyšlo i následně tuším. Já mám totiž doma právě ten díl Vltavy, v moc pěkném stavu a moc se mi líbí. Má ale jiný přebal než to co je běžne k vidění... Má plátěnou vazbu v takové světle tyrkysové barvě se secesním vyobrazením Vltavy a stříbrnou ražbou...takové myslím luxusní vydání. Zájimalo by mě z kterého roku to je a proč to má jiný přebal... Bohužel do formuláře nelze vložit obrázek.Moc díky za případné info. Pěkný dne.
PSK - admin píše:
Středa 04.03.2020 11:49
Dobrý den,
podle dostupných informací Ottovy Čechy vyšly pouze jednou, a to postupně v letech 1883-1908, díl Šumava v roce 1884, jak píšete. Vydání takového velkolepého díla bylo finančně velmi náročné a nakladateli, Janu Ottovi, se přes veškerou snahu všechny počáteční investice nevrátily zpět. Přesto roku 1901 uvažoval o druhém vydání, zkráceném na polovinu a čítajícím pouze 3-4 díly, trochu jinak rozvrženém. Asi za tři roky se k této myšlence vrátil, uvažoval o dvousvazkovém vydání a k Čechám chtěl přiřadit dílo podobné, Moravu. V roce 1914 už dokonce sestavil redakci, která se měla na díle podílet, ale s příchodem první světové války byly veškeré jeho snahy zmařeny.
V Souborném katalogu ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/skc) jsme sice ještě nalezli vydání z roku 1892 (https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]08479933&local_base=SKC), které má ve fondu Městská knihovna v Přerově, nicméně vzhledem k tomu, že knihovna má i u ostatních svazků souboru tento rok uveden, domníváme se, že katalogizátor pouze doplnil rok vydání dle svého uvážení. Přímo ve svazcích totiž rok uveden není. Jak jsme také uvedli výše, Jan Otto za svého života Čechy znovu nevydal a jelikož mu první vydání souboru trvalo 26 let, je nemožné, aby stihl všechny svazky vydat v jednom roce ještě v období, kdy byl připravován a vydáván první soubor.
V diplomové práci Veroniky Kordasové se nám však podařilo nalézt informaci, že na jednotlivé díly bylo možné zakoupit buď univerzální desky (zřejmě ony obecně známé červené desky se zlatým zdobením), vytvořené dle návrhu Adolfa a Karla Liebscherových, nebo na každý díl jiné desky podle návrhu Viktora Olivy. Je tedy možné, že máte doma vydání právě s těmito deskami (zřejmě tyto - https://www.antikvariat-benes.cz/[…]/106369-cechy-dil-ii.-vltava.html).
Použité zdroje:
* ŠVEHLA, Jaroslav a Robert SAK. Jan Otto: kus historie české knihy. Jinočany: H + H, 2002. s. 105-106. ISBN 80-7319-010-9. Dostupné také z (pouze z počítačů NK ČR): https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:954043d0-9d9d-11e3-8e84-005056827e51
* KORDASOVÁ, Veronika. Charakteristika a význam nakladatelství J. Otto. Brno, 2009. Diplomová práce. Masarykova univerzita. Filozofická fakulta. Ústav hudební vědy. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/qeosg/MOJE_BC._PRACE___SUS.txt.
Petr Králíček píše:
Úterý 24.11.2020 11:27
Dobrý den. Jde soubor z Krameria otevřít i v Mozille ? Mám zájem si prohlédnout Západní Čechy.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pátek 27.11.2020 10:55
Dobrý den,
odkaz v dotazu vede do původní, starší, digitální knihovny (Kramerius 3), která pro prohlížení digitálních obrazů vyžaduje instalaci plug-inu DjVu. Tento plug-in však již u novějších prohlížečů (Mozilla Firefox, Google Chrome aj.) bohužel není podporován. Pokud byste tedy chtěl s touto digitální knihovnou pracovat, doporučujeme použít starší prohlížeč MS Internet Explorer (světle modrá ikonka „e“).
Značná část obsahu Krameria 3 je již nyní převedena do novějšího rozhraní Kramerius 5 (http://kramerius5.nkp.cz/) nebo Národní digitální knihovny (https://ndk.cz/), ve kterých je možné digitalizované stránky prohlížet bez nutnosti instalace dalšího nástroje a v jakémkoliv prohlížeči.
Díl 9, Západní Čechy, je k dispozici na této adrese - https://ndk.cz/[…]/uuid:e7407b70-e541-11dc-aabf-000d606f5dc6, celý cyklus Čechy pak na adrese - https://ndk.cz/[…]/uuid:90745610-e52b-11dc-ac8c-000d606f5dc6.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu