J.A.Komenský : Orbis Sensualium Pictus (slovenský překlad)
Text dotazu
Prosím vás,mňa by zaujímala informácia,či dielo J.A.Komenského : Orbis Sensualium Pictus bolo vydané aj v slovenskom preklade. Ďakujem za odpoveď.
Odpověď
Dobrý den, Orbis sensualium pictus byl hojně vydáván zejména na konci 17. a celé 18. století v různých jazykových variantách, především v latině, němčině, maďarštině a češtině. Z tohoto období jsme dle dostupných zdrojů žádný překlad do slovenštiny nenalezli. Důvodem bude zřejmě skutečnost, že se na Slovensku v 16. - 18. století používala jako kulturní i spisovný jazyk čeština (ve více či méně slovakizované formě) a až od konce 18. století se začala formovat spisovná slovenština. Podařilo se nám sice najít záznam dokumentu, který podle svého názvu naznačuje, že by mohl obsahovat slovenský překlad, ale když jsme si knihu vypůjčili, zjistili jsme, že se jedná opět o překlad český. Jedná se o následující dokument:
Komenský, Jan Amos, 1592-1670
Joann. Amos Comenii Orbis Pictus : in hungaricum et germanicum translatus, et hic ibive emendatus =A' Világ le-festve : magyarra fordíttatott Sz. J. által. S. Patakon 1796-dik efzt. =Die Welt in Bildern : in die Ungarische und Deutsche Sprache überseßt und hin und wieder verbessert =Swět Namalowaný : do Uherské, Německé a Slowenské Řeči přeložen, a Mjsty ponaprawen. -- Po'sonban : Simon Péter, 1806. -- 180 s. : il., 19 cm
Pokud byste měla zájem, můžete si záznam dokumentu prohlédnout v naskenovaných katalozích NK ČR - Katif (http://katif.nkp.cz), kde si v záložce Katalogy zvolíte položku Generální katalog I, poté skříň Klet-Kop, zásuvku Kolo-Komens a čísla záznamů 1370 (signatura 45 G 201), 1371 (signatura 54 I 21747), 1374 (signatura 54 H 19331). Dokumenty si můžete ze systému také objednat k prezenčnímu studiu do studovny přes odkaz Objednat titul v horní liště.
Díky tištěné Bibliografii knižních komenian 1945-1977 jsme objevili "novější" publikaci, která by měla slovenský překlad Orbis pictus obsahovat.
Jedná se o: Vybrané spisy. Red. Ľudovít Bakoš. Bratislava: Slov. ped. nakl., 1954-1959. Zv. 4: Zákony slávneho lešenského gymnázia.- Brána jazykov otvorená.- Najnovšia metóda jazykov.- Škola hrou.- Svet v obrazoch.- Vejačka mudrosti.- Oživené Latium.- Živá tlačiareň.- Navrátenie raja kresťanskej mládeži.- Odovzdanie fakle.- Vševýchova. Z češť. prel. V. Bunčáková. 627 s.
Tuto publikaci by měla mít ve fondu Slovenská národná knižnica v Martine - http://www.snk.sk/, katalog http://www.snk.sk/?on-line-katalog-snk .
Použité bibliografie:
* Bibliografie knižních komenian 1945-1977. Praha: Ústav školských informací při Ministerstvu školství ČSR, 1979.
* Komeniana vydaná knižně od roku 1945. Sestavila Marta Bečková. Praha: Státní pedagogická knihovna Komenského, 1967.
* Soupis děl J.A.Komenského v československých knihovnách, archivech a museích. Praha: SPN, 1959.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2008 11:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu