italský fašismus
Text dotazu
Zdravim. Studuji historii nacismu a komunismu. Zaujal me pokrik "Me ne frego", ktery jsem nekolikrat cetl v souvislosti s italskymi fasisty.
Odpověď
Dobry den, heslo ci zvolani "Ne me frego" ma vyznam "kaslu na to", popripade jeste o neco ostrejsi. Diskuse o tom probehla na portalu Wordreference (odkaz nize), odpovida to i vyznamu v italsko-ceskem slovniku a v dalsich pramenech. V jakem kontextu a dobovem vyznamu byla tato slova pouzivana, jsme bohuzel presne nezjistili a bylo by vhodnejsi se obratit na nejakou instituci zabyvajici se historii nebo italskou kulturou. Napr.
Ustav pro soudobe dejiny AV CR: http://www.usd.cas.cz/.
Ustav romanskych studii Filozoficke fakulty, Oddeleni italianistiky:
http://romanistika.ff.cuni.cz/it/.
Odkazy:
Wordreference: http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=47787 , heslo ve Wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_Fascism#Fascist_mottos_and_sayings , francouzske stranky, podle naseho mineni relativne spolehlive, s ucebnimi texty, odkud prekladame kratkou pasaz:
http://www.minaudier.com/documents/relations-internationales/international-0
2b-annees20.doc - (http://www.minaudier.com/):
"... [italský] fašismus byl ideologií; fašistický Stát byl Stát "etický, náboženský a sociální" (podle jistého hodnostáře režimu, 1928), jeho cílem bylo vytvoření nového člověka - a ne obnovit člověka dřívějška, ohroženého moderností. Fašismus vyžadoval fanatickou, takřka náboženskou oddanost, která se dobře projevuje v jednom známem mussoliniovském sloganu: "věřit, sloužit, bojovat". V tomtéž duchu byly v roce 1927 režimem shromážděny výroky Udceho v Knize víry. V žádném případě nešlo o intelektuální učení jako marxismus-leninismus: Mussolini nezanechal žádné významné dílo, ani žádnou obdobu Mein Kampf. Fašismus nenáviděl intelekt, reflexi. Fašistický člověk nebyl definovánidejemi, činy, ani vyznáním víry či společenskou užitečností, ale především určitým "stylem": energií, dynamismem, účinností, rozhodností v protikladu k břichaté a dekadentní buržoazii, ke ztuhlým a prohnilým elitám parlamentní monarchie. Typické heslo režimu mělo shrnovat fašistický "způsob života": Ne me frego ("kašlu na to"). Vůdcové měli podávat příklad tohoto dynamismu do takové míry, že (v r. 1938) museli podstoupit sportovní zkoušky (skok do dálky, jízda na koni, plavání)!" (s. 19-20).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.10.2008 15:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu