Islámské právo
Text dotazu
Dobrý den, v médiích se skloňuje výraz šaría, je to opravdu islámské právo?
Děkuji
Odpověď
Vážený pane ...,
Slovo šaría je skutečně islámské právo a znamená „cestu stanovenou Alláhem“. Je to tedy právo náboženské nikoliv sekulární. Mezi základní prameny islámského práva se řadí Korán a sunna. Korán je svatá kniha muslimů a sunna je soubor skutků a výroků proroka Muhammada (též Mohameda). Pro další uvedení do problematiky doporučuji tituly, které se věnují islámskému právu:
1. OSINA, Petr. Základy islámského práva. Praha: Leges, 2012, 123 s. Student. ISBN 978-80-87576-13-7. Signatura: B0-12122
2. WARNER, Bill. Právo šaría pro nemuslimy. Třetí rozšířené vydání. Brno: CSPI International, 2015, 84 s. ISBN 978-80-88089-18-6. Signatura: B0-19354
3. POTMĚŠIL, Jan. Šaria: úvod do islámského práva. Praha: Grada, 2012, 219 s. ISBN 978-80-247-4379-0. Signatura A0-24712, umístění 297 ve 3.NP
4. LAURENT, Annie. Islám: pro ty, kdo o něm chtějí mluvit, ale zatím o něm mnoho nevědí. V Praze: Karmelitánské nakladatelství, 2019, 247 s. ISBN 978-80-7566-077-0. Signatura: A0-60270, umístění 297 ve 3.NP
5. Sunna: o chování Proroka : kniha výroků proroka Muhammada s komentáři. Praha: Islámská nadace v Praze v nakl. NÚR - Fethi Ben Hassine Mansaria, 2006, 175 s. ISBN 80-903196-6-1. Signatura: A0-15866, umístění 297 ve 3.NP
Pokud byste hledal další literaturu, která se tématu věnuje, doporučuji užití klíčových slov: islámské právo, islám a společnost, islámské civilizace, muslimové a další.
Použité zdroje
OSINA, Petr. Základy islámského práva. Praha: Leges, 2012, 123 s. Student. ISBN 978-80-87576-13-7.
Primo SVKHK
Obor
Právo
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
21.10.2021 10:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu