Isadora Duncanová, Michal Kričfaluši, Jan Březina
Text dotazu
Dobrý den,prosil bych o údaje o dni a měsíci
narození a úmrtí - ISADORY DUNCANOVÉ - Isadora Duncanová byla jedna z
nejúžasnějších žen přelomu 19. a 20. století. Lidé ji obdivovali, nebo
zatracovali, málokoho nechala chladným. Byla nespoutaná v tanci i ve svém
osobním životě, zmítána vlnami hvězdné slávy a tragických životních
propadů.Byla manželka ruského básníka Sergeje Jesenija.Na internetu jsem jen
našel rok narození 1878 a umrtí 127 ale den a měsíc narození a umrtí bohužel
ne.
Dobrý den,moc prosím o zaslání údajů o dni,měsíci a
roce narození a úmrtí- Generál Michal Kričfaluši se narodil roku 1921 v
Kričově na Podkarpatské Rusi v někdejším Československu. Před maďarskou
okupací v předvečer druhé světové války uprchl do Sovětského svazu bojovat
za osvobození svého domova.Nikde na internetu to nemůžu najít.
Dobrý den prosím o zaslání údajů o dni,měsíci a
roce narození Jan Březina, mladý letecký mechanik, který žil ve 30. letech v
Sovětském svazu, prožil krátký, ale dramatický a tragický život. Byl
účastníkem slavné Papaninovy polární výpravy, která dobyla severní pól. V
čase stalinských represí byl popraven.Myslím že asi byl popraven roku 1937
ale to nevím přesně.
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na Vaše tři požadavky, které se týkají dat narození a úmrtí osobností Isadory Duncanové, Michala Kričfalušiho a Jana Březiny, posíláme v jedné odpovědi.
Isadora Duncanová, zakladatelka moderního výrazového tance, se narodila
26.5.1878 v San Franciscu - California, USA a zemřela 14.9.1927 ve francouzském městě Nice.
Zdroje informací:
Duncan, Isadora. My life. 1st Sphere Books ed. London : Sphere Books, 1968.
(v roce 1932 vyšla kniha i v českém překladu) http://www.lkwdpl.org/wihohio/dunc-isa.htm
Generál Kričfaluši je autorem dvou autobiografických knih:
Účtování s časem. Díl první, V náruči gulagu. 1. vyd.  Praha : Společnost Rusínů a přátel Podkarpatské Rusi : Česká expedice, 2004, ISBN 80-85281-75-9
a
Účtování s časem. Díl druhý, Zač jsme bojovali. 1. vyd. Praha : Společnost přátel Podkarpatské Rusi : Česká expedice, 2005 ISBN 80-85281-76-7.
Zde jsou uvedena tato životopisná data: narozen 3.9.1921 (sám si ovšem není přesným datem narození jist, v matrice je uvedeno datum 13.9.)Kričov (Podkarpatská Rus) a zemřel 17.6.1994.
Poslední jmenovaný, polárník a letecký mechanik Jan Březina, je autorem knihy Cesta na severní pól (V Praze : Lidová kultura, 1937). Databáze Národních autorit NK ČR uvádí informace zpracované Památníkem národního písemnictví. Jsou zde uvedeny tyto informace:  Březina, Jan, 1914-1944, Narozen 5.1.1914 v Kolíně, zemřel 16.8.1944 v SSSR. Letec, cestopis o výpravě na severní pól. (Viz.: http://sigma.nkp.cz/cze/aut ).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.05.2008 14:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu