inspirace a způsoby vzniku moderních obrazů
Text dotazu
Dobrý den, potřeboval bych poradit s výběrem vhodné literatury k diplomové práci na téma odlišné způsoby vzniku moderních obrazů. konkrétně mě zajímají surrealistické, dadaistické metody tvorby obrazů. Například metody Maxe ernsta dekalk, frotáž, gratáž atd.. Existuje prosím nějaké shrnující publikace, která se zabývá tímto tématem? Moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
níže uvádím seznam literatury, kterou se nám k vámi zadanému tématu podařilo nalézt. Jsme však knihovnou se všeobecným zaměřením, doporučuji obrátit se ještě na specializovanou knihovnu v oboru - knihovnu Akademie výtvarných umění  Praze.
Za Krajskou knihovnu v Pardubicích
Dana Bošková
DEMPSEY, Amy. Umělecké styly, školy a hnutí: encyklopedický průvodce moderním uměním. Praha: Slovart, 2002. ISBN 8072094025.
ŠMEJKAL, František − BORECKÝ Vladimír – ŠMEJKALOVÁ, Jana. České imaginativní umění. Praha: Galerie Rudolfinum, 1996. ISBN 8090219411.
PHILLIPS, Sam. ...ismy: jak chápat moderní umění. Praha : Slovart, 2013. ISBN 978-807391-762-3.
LAMAČ, Miroslav. Myšlenky moderních malířů: od Cézanna po Dalího. 4., přeprac. vyd. Praha: Odeon, 1989. Klub čtenářů. ISBN 8020700870.
JAŠURKOVÁ, Petra. Nápadník do hodin výtvarné výchovy: nápadník pro ty, kdo skrze vlastní tvorbu chtějí pochopit, co nám sděluje tak zvané "abstraktní umění". Brno: Edika, 2015. Učitelův autopilot. ISBN 9788026601753.
CHALUPECKÝ, Jindřich. O dada, surrealismu a českém umění. S.l.: Jazzová sekce, 1980. Jazzpetit.
BORECKÝ, Vladimír − BYDŽOVSKÁ Lenka − SRP Karel. Český surrealismus 19291953: Skupina surrealistů v ČSR: události, vztahy, inspirace. Praha: Galerie hlavního města Prahy, 1996. ISBN 8070100478.
BYDŽOVSKÁ, Lenka − SRP, Karel. Krása bude křečovitá: surrealismus v Československu 1933-1939. Řevnice: Arbor vitae, 2016. ISBN 9788074670985.
Dekalk - umění vážné i nevážné
https://www.fler.cz/magazin/dekalk-umeni-vazne-i-nevazne-1495
Výtvarné umění 2. poloviny 20. století
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDtvarn%C3%A9_um%C4%9Bn%C3%AD_2._poloviny_20._stolet%C3%AD
Katalog knihovny Akademie výtvarných umění
http://opac.avu.cz/
Použité zdroje
Souborný katalog české republiky
Katalog Krajské knihovny v Pardubicích
internetové zdroje
Přílohy
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Krajská knihovna v Pardubicích
Datum zadání dotazu
04.12.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu