-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
Rád bych se zeptal, jak by se dala definovat Informační politika na úrovni
Evropské unie, státu, v sektoru kultury
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně nejvíce zdrojů k této problematice najdete na internetu, několik příkladů uvádíme:
* https://www.digitalnicesko.cz/informacni-koncepce-cr/
* https://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/historie-minulych-vlad/statni-informacni-politika---cesta-k-informacni-spolecnosti-2087/ (pohled do historie)
* https://is.muni.cz/el/1421/podzim2012/VIKMA10/um/Strategicke_dokumenty_informacni_politiky_CR.ppt
* https://cs.wikipedia.org/wiki/Informa%C4%8Dn%C3%AD_politika
* https://www.mvcr.cz/clanek/rada-vlady-pro-informacni-spolecnost.aspx
* diplomové práce - https://is.muni.cz/th/e6afa/dp_export.pdf a https://is.muni.cz/th/h2cde/.
Klíčovou databází pro oblast informační vědy a knihovnictví je báze KKL NK ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/kkl), kde je však možné najít již velmi konkrétní dokumenty k tomuto tématu, obecně zaměřené články se spíše vztahují k vývoji informační politiky, např.:
* VLASÁK, Rudolf. Knihovnictví, informační profese, informační politika a vzdělávání. Acta bibliothecalia et informatica. V Opavě: Slezská univerzita, Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě, Ústav informatiky, 2014. s. 9-24. ISBN 978-80-7510-042-9.
* VLASÁK, Rudolf. Česká informační politika včera a dnes. IT lib. 2011, 15(1), s. 11-14. ISSN 1335-793X. Dostupné také z: http://itlib.cvtisr.sk/archiv/2011/1/ceska-informacni-politika-vcera-a-dnes.html?page_id=811.
Dále z online katalogu NK ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc):
* BALÍK, Stanislav a kol. Veřejné politiky v České republice v letech 1989-2009. 1. vyd. Brno: CDK (Centrum pro studium demokracie a kultury), 2010. 695 s. Srovnávací politologie; sv. č. 13. ISBN 978-80-7325-236-6. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/367427/pdf. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/view/uuid:5c036a50-3ded-11e6-ab2f-005056827e52.
Domníváme se, že informační politika v kultuře bude souviset zejména s knihovnami. Zde můžete čerpat zejména z portálu Informace pro knihovny - https://ipk.nkp.cz/legislativa/koncepce-strategie-deklarace.
K EU:
* https://wikisofia.cz/wiki/Informa%C4%8Dn%C3%AD_politika_Evropsk%C3%A9_unie
* kvalifikační práce - https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/82578 a https://theses.cz/id/ma78xw/?lang=en
Z databáze KKL:
* ŠUŠOL, Jaroslav et al. Aktuálne smery implementácie informačno-komunikačných technológií z pohľadu politík a programov Európskej únie. IT lib. 2015, 19(2), s. 23-30. ISSN 1335-793X. Dostupné také z: https://itlib.cvtisr.sk/wp-content/uploads/docs/23_aktualne%20smery%20.pdf.
* ŠUŠOL, Jaroslav a kol. Informačná politika [online]. Druhé doplnené vydanie. Bratislava: Stimul, 2012 [cit. 2022-05-04]. ISBN 978-80-8127-039-0. Dostupné z: https://fphil.uniba.sk/fileadmin/fif/katedry_pracoviska/kkiv/Granty_a_projekty/Inwent/politika-susol.pdf.
Některé zdroje mohou být i placené:
V neposlední řadě lze využít i licencované zdroje z oblasti knihovnictví a informační vědy, např. databáze LISA, LISS, LISTA, Emerald (https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju, přístup možný pouze pro registrované uživatele NK ČR).
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
02.05.2022 10:58