informacni gramotnost
Text dotazu
Dobry den,
chtel bych vas poprosit zda mohu nekde sehnat informace o stavu nebo pripravach zavadeni vyuky informacni gramotnosti na vasi skole.
Zpracovavam bakalarskou praci na tema informacni gramotnost a velmi by se mi tyto informace hodily.
Dekuji moc.
Odpověď
Dobrý den,
formulace Vašeho dotazu by poukazovala na to, že Vás zajímají stav a výsledky příprav zavádění výuky informační gramotnosti v konkrétních školách a jiných vzdělávacích institucích.
Bohužel, v podstatě neexistují knižní ani elektronické zdroje, které by hodnotily přípravy zavádění výuky informační gramotnosti. Také Národní knihovna nepatří mezi instituce, které by se otázkou informační výchovy na školách přímo zaobíraly.
Pro Vaši práci by Vám jinak mohly být přínosné následující publikace:
Dombrovská, M. - Landová, H. - Tichá, L.: Informační gramotnost - teorie a praxe v ČR. Bratislava: Centrum vědecko-technických informácií SR, 2004
Vaněk, J. - Karolínek, J. - Šimek, P.: Informační gramotnost - základ dalšího rozvoje. Klatovy: Úhlava, 2007
Kelblová, L. a kol.: Čeští žáci v mezinárodním srovnání : české školství ve světle zjišťovaných výsledků vzdělávání v mezinárodních šetřeních. Praha:
Ústav pro informace ve vzdělávání, 2006
Matoušková, Z. - Vymazal, J.: Vliv informačních a komunikačních technologií na další vzdělávání. Praha: Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání NOZV-NVF, 2006
dále články:
Landová, H.: Informační gramotnost, informační výchova a vysoké školy. In: Informační gramotnost. Brno: Moravská zemská knihovna, 2003
Tichá, L.: Informační výchova a informační gramotnost. In: Papík, R. - Souček, M. - Stöcklová, A.: Informační studia a knihovnictví v elektronických textech I. Praha: Univerzita Karlova, Ústav informačních studií a knihovnictví, 2002
Tichá, L.: IVIG 2003: Informační výchova a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí. In: Čtenář. Roč. 55, č. 12 (2003), s. 343. ISSN 0011-2321
Málková, L.: Alternativa k tradičním kurzům informační gramotnosti. In: U nás. Roč. 13, č. 3 (2003), s. 18. ISSN 0862-9366
a internetové stránky:
http://www.edu.cz/portal/page_pageid=95,10566&_dad=portal&_schema=PORTAL&csu=5&cid=191
http://knihovny.cvut.cz/vychova/landova.pdf
http://sldk.tuzvo.sk/cosmo/foto/seminar/zbornik/pdf/Ticha_Ludmila.pdf
http://www.earchiv.cz/b05/b0412001.php3
http://joomla.slamow.com/content/view/156/69/
http://www.qmagazin.cz/kratke-zpravy/informacni-gramotnost-v-ceske-republice-2.html
http://daidalos.ff.cuni.cz/prilohy/skolnik/ssic09.php
(mnoho zajímavých článků na téma informační gramotnosti se rovněž nachází ve webovém archivu elektronického časopisu o informační společnosti Ikaros - http://www.ikaros.cz ).
Nějaké informace v otázce informační výchovy by Vám jistě mohly poskytnout:
Národní pedagogická knihovna - http://www.npkk.cz
Ústav pro informace ve vzdělávání - http://www.uiv.cz
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách - http://knihovny.cvut.cz/ivig/ ; kontakt: ludmila.ticha@fs.cvut.cz  (PhDr. Ludmila Tichá)
Knihovnický institut NK ČR - http://knihovnam.nkp.cz ; kontakt:
vit.richter@nkp.cz (PhDr. Vít Richter)
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.04.2008 17:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu